Un obiect bizar de 10 milioane de ori mai strălucitor decât soarele sfidează fizica, spune NASA

O „sursă ultraluminoasă de raze X” bizară străluceşte de milioane de ori mai puternic decât soarele, încălcând o lege fizică numită limita Eddington, arată un nou studiu.

Urmărește
3289 afișări
Imaginea articolului Un obiect bizar de 10 milioane de ori mai strălucitor decât soarele sfidează fizica, spune NASA

Sursa foto: NASA

Astronomii le numesc surse ultraluminoase de raze X (ULX) şiacestea emană de aproximativ 10 milioane de ori mai multă energie decât soarele. Această cantitate de energie încalcă o lege fizică cunoscută sub numele de limită Eddington, care determină cât de strălucitor poate fi ceva de o anumită dimensiune. Dacă ceva depăşeşte limita Eddington, oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca acesta să explodeze în bucăţi. Cu toate acestea, ULX-urile „depăşesc în mod regulat această limită de 100 până la 500 de ori, lăsând nedumeriţi oamenii de ştiinţă”, potrivit unei declaraţii NASA.

Noi observaţii publicate în The Astrophysical Journal de la Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR) al NASA, care vede universul în raze X de înaltă energie, a confirmat că un anume ULX, numit M82 X-2, este cu siguranţă prea luminos. Teoriile anterioare sugerau că luminozitatea extremă ar putea fi un fel de iluzie optică, dar această nouă lucrare arată că nu este cazul - acest ULX sfidează cumva limita Eddington.

Astronomii obişnuiau să creadă că ULX-urile ar putea fi găuri negre, dar M82 X-2 este un obiect cunoscut sub numele de stea neutronică. Stelele neutronice sunt nucleele rămase, moarte ale stelelor precum soarele. O stea neutronică este atât de densă încât gravitaţia de pe suprafaţa sa este de aproximativ 100 de trilioane de ori mai puternică decât cea a Pământului. Această gravitate intensă înseamnă că orice material tras pe suprafaţa stelei moarte va avea un efect exploziv, potrivit LiveScience

O bezea aruncată pe suprafaţa unei stele neutronice ar lovi-o cu energia a o mie de bombe cu hidrogen”, potrivit NASA.

Noul studiu a constatat că M82 X-2 consumă în jur de 1,5 material în valoare de Pământ în fiecare an, sifonându-l de la o stea vecină. Când această cantitate de materie loveşte suprafaţa stelei cu neutroni, este suficientă pentru a produce luminozitatea necunoscută observată de astronomi. 

Echipa de cercetare crede că aceasta este o dovadă că trebuie să se întâmple ceva cu M82 X-2 care îi permite să încalce regulile şi să încalce limita Eddington. Câmpul magnetic intens al stelei cu neutroni îşi schimbă forma atomilor, cred cercetătorii, permiţând stelei să se lipească înapoi chiar dacă devine din ce în ce mai strălucitoare.
 
Aceste observaţii ne permit să vedem efectele acestor câmpuri magnetice incredibil de puternice pe care nu le-am putea reproduce niciodată pe Pământ cu tehnologia actuală”, autorul principal al studiului, Matteo Bachetti, astrofizician la Observatorul Astronomic Cagliari din Italia, a declarat în declaraţie. „Aceasta este frumuseţea astronomiei... nu putem cu adevărat să punem la punct experimente pentru a obţine răspunsuri rapide; trebuie să aşteptăm ca universul să ne arate secretele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici