- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (12.04.2023, 07:38)
- Ana Cohut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un obiect bizar de 10 milioane de ori mai strălucitor decât soarele sfidează fizica, spune NASA
O „sursă ultraluminoasă de raze X” bizară străluceşte de milioane de ori mai puternic decât soarele, încălcând o lege fizică numită limita Eddington, arată un nou studiu.
Urmărește
3288 afișări
Sursa foto: NASA
Astronomii le numesc surse ultraluminoase de raze X (ULX) şiacestea emană de aproximativ 10 milioane de ori mai multă energie decât soarele. Această cantitate de energie încalcă o lege fizică cunoscută sub numele de limită Eddington, care determină cât de strălucitor poate fi ceva de o anumită dimensiune. Dacă ceva depăşeşte limita Eddington, oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca acesta să explodeze în bucăţi. Cu toate acestea, ULX-urile „depăşesc în mod regulat această limită de 100 până la 500 de ori, lăsând nedumeriţi oamenii de ştiinţă”, potrivit unei declaraţii NASA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Noi observaţii publicate în The Astrophysical Journal de la Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR) al NASA, care vede universul în raze X de înaltă energie, a confirmat că un anume ULX, numit M82 X-2, este cu siguranţă prea luminos. Teoriile anterioare sugerau că luminozitatea extremă ar putea fi un fel de iluzie optică, dar această nouă lucrare arată că nu este cazul - acest ULX sfidează cumva limita Eddington.
Astronomii obişnuiau să creadă că ULX-urile ar putea fi găuri negre, dar M82 X-2 este un obiect cunoscut sub numele de stea neutronică. Stelele neutronice sunt nucleele rămase, moarte ale stelelor precum soarele. O stea neutronică este atât de densă încât gravitaţia de pe suprafaţa sa este de aproximativ 100 de trilioane de ori mai puternică decât cea a Pământului. Această gravitate intensă înseamnă că orice material tras pe suprafaţa stelei moarte va avea un efect exploziv, potrivit LiveScience.
„O bezea aruncată pe suprafaţa unei stele neutronice ar lovi-o cu energia a o mie de bombe cu hidrogen”, potrivit NASA.
Noul studiu a constatat că M82 X-2 consumă în jur de 1,5 material în valoare de Pământ în fiecare an, sifonându-l de la o stea vecină. Când această cantitate de materie loveşte suprafaţa stelei cu neutroni, este suficientă pentru a produce luminozitatea necunoscută observată de astronomi.
Echipa de cercetare crede că aceasta este o dovadă că trebuie să se întâmple ceva cu M82 X-2 care îi permite să încalce regulile şi să încalce limita Eddington. Câmpul magnetic intens al stelei cu neutroni îşi schimbă forma atomilor, cred cercetătorii, permiţând stelei să se lipească înapoi chiar dacă devine din ce în ce mai strălucitoare.
„Aceste observaţii ne permit să vedem efectele acestor câmpuri magnetice incredibil de puternice pe care nu le-am putea reproduce niciodată pe Pământ cu tehnologia actuală”, autorul principal al studiului, Matteo Bachetti, astrofizician la Observatorul Astronomic Cagliari din Italia, a declarat în declaraţie. „Aceasta este frumuseţea astronomiei... nu putem cu adevărat să punem la punct experimente pentru a obţine răspunsuri rapide; trebuie să aşteptăm ca universul să ne arate secretele.”
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate