Un "paleotermometru" care determină temperatura dinozaurilor, inventat de cercetători

Un termometru special care îi ajută pe oamenii de ştiinţă să afle dacă dinozaurii erau vieţuitoare cu sânge rece, precum reptilele, sau cu sânge cald, precum păsările, a fost inventat de cercetătorii de la California Institute of Technology (Caltech) din Statele Unite ale Americii.

Urmărește
133 afișări
Imaginea articolului Un "paleotermometru" care determină temperatura dinozaurilor, inventat de cercetători

Un "paleotermometru" care determină temperatura dinozaurilor, inventat de cercetători (Imagine: Arhiva Mediaax Foto)

Studiul cercetătorilor americani a fost publicat, luni, în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Printre întrebările cruciale la care acest "paleotermometru" va trebui să răspundă se regăseşte şi aceea care doreşte să afle dacă păsările aveau sângele cald înainte sau după apariţia penajului.

În termeni generali, noul dispozitiv ar putea explica motivele pentru care evoluţia vieţuitoarele de pe Terra a favorizat organismele cu sânge cald, deşi acestea au nevoie de un nivel de energie mai mare decât cele cu sânge rece.

Tehnica constă în analiza concentraţiilor a doi izotopi rari de carbon 13 şi oxigen 18, care au tendinţa de a se aglomera în anumite zone, în funcţie de temperatură, a explicat Robert Eagle, principalul autor al studiului.

În cazul organismelor vii, rata de "aglomerare" a acestor izotopi poate fi identificată în bioapatite - mineralul din care se formează oasele, smalţul dinţilor şi coaja ouălor.

"Atunci când acest mineral se formează din sânge, pentru a crea oase sau dinţi, compoziţia sa izotopică rămâne fixă şi poate fi conservată timp de milioane de ani", a explicat cercetătorul american.

Laboratoarele Caltech au stabilit o relaţie precisă între rata de aglomerare a celor doi izotopi şi temperatura corpului. Metoda are un grad de eroare de cel mult 1-2 grade Celsius.

Oamenii de ştiinţă au testat cu succes paleotermometrul pe animale vii. Ei au analizat, totodată, rata de aglomerare a celor doi izotopi din dentiţia mamuţilor şi au stabilit că temperatura acestor animale varia între 37 şi 38 de grade Celsius.

Graţie acestei metode, cercetătorii au putut să măsoare temperatura corporală a unui "văr" al crocodilului, care a trăit în urmă cu 12 milioane de ani, cu ajutorul unor fosile. Oamenii de ştiinţă au aflat astfel că temperatura acelor vieţuitoare era cu 12 grade Celsius mai scăzută decât cea a descendinţilor lor din zilele noastre.

Savanţii americani au iniţiat deja o serie de teste, efectuate pe coji de ouă şi pe dinţi de dinozaur, pentru a încerca să afle dacă aceste vieţuitoare, dispărute în urmă cu 65 de milioane de ani, erau animale cu sânge rece sau animale cu sânge cald.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici