- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (25.05.2010, 17:41)
Un "paleotermometru" care determină temperatura dinozaurilor, inventat de cercetători
Un termometru special care îi ajută pe oamenii de ştiinţă să afle dacă dinozaurii erau vieţuitoare cu sânge rece, precum reptilele, sau cu sânge cald, precum păsările, a fost inventat de cercetătorii de la California Institute of Technology (Caltech) din Statele Unite ale Americii.
Urmărește
134 afișări
Un "paleotermometru" care determină temperatura dinozaurilor, inventat de cercetători (Imagine: Arhiva Mediaax Foto)
Studiul cercetătorilor americani a fost publicat, luni, în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Printre întrebările cruciale la care acest "paleotermometru" va trebui să răspundă se regăseşte şi aceea care doreşte să afle dacă păsările aveau sângele cald înainte sau după apariţia penajului.
În termeni generali, noul dispozitiv ar putea explica motivele pentru care evoluţia vieţuitoarele de pe Terra a favorizat organismele cu sânge cald, deşi acestea au nevoie de un nivel de energie mai mare decât cele cu sânge rece.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După un an şi două luni, marinarul român răpit de rebelii Houthi în Yemen a fost eliberat
-
Kelemen Hunor dezvăluie cum a ajuns Crin Antonescu pe lista scurtă pentru prezidenţiale
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
Tehnica constă în analiza concentraţiilor a doi izotopi rari de carbon 13 şi oxigen 18, care au tendinţa de a se aglomera în anumite zone, în funcţie de temperatură, a explicat Robert Eagle, principalul autor al studiului.
În cazul organismelor vii, rata de "aglomerare" a acestor izotopi poate fi identificată în bioapatite - mineralul din care se formează oasele, smalţul dinţilor şi coaja ouălor.
"Atunci când acest mineral se formează din sânge, pentru a crea oase sau dinţi, compoziţia sa izotopică rămâne fixă şi poate fi conservată timp de milioane de ani", a explicat cercetătorul american.
Laboratoarele Caltech au stabilit o relaţie precisă între rata de aglomerare a celor doi izotopi şi temperatura corpului. Metoda are un grad de eroare de cel mult 1-2 grade Celsius.
Oamenii de ştiinţă au testat cu succes paleotermometrul pe animale vii. Ei au analizat, totodată, rata de aglomerare a celor doi izotopi din dentiţia mamuţilor şi au stabilit că temperatura acestor animale varia între 37 şi 38 de grade Celsius.
Graţie acestei metode, cercetătorii au putut să măsoare temperatura corporală a unui "văr" al crocodilului, care a trăit în urmă cu 12 milioane de ani, cu ajutorul unor fosile. Oamenii de ştiinţă au aflat astfel că temperatura acelor vieţuitoare era cu 12 grade Celsius mai scăzută decât cea a descendinţilor lor din zilele noastre.
Savanţii americani au iniţiat deja o serie de teste, efectuate pe coji de ouă şi pe dinţi de dinozaur, pentru a încerca să afle dacă aceste vieţuitoare, dispărute în urmă cu 65 de milioane de ani, erau animale cu sânge rece sau animale cu sânge cald.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe