- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (01.09.2014, 16:40)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un program computerizat, folosit la diagnosticarea problemelor legate de protezele articulaţiilor
Un program de computer, realizat de cercetătorii britanici, s-a dovedit mult mai eficient şi corect în diagnosticarea problemelor legate de operaţiile de înlocuire de şold, investigaţii care, în cazul medicilor, duc de multe ori la intervenţii inutile sau prost făcute.
Urmărește
156 afișări
Un program computerizat, folosit la diagnosticarea problemelor legate de protezele articulaţiilor (Imagine: Shutterstock)
Programul semi-automat a fost creat de cercetătorii de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, şi este folosit pentru a evalua funcţionalitatea şi evoluţia unei operaţii de înlocuire a articulaţiei şoldului sau genunchiului, lucru efectuat de obicei de către medici, "din ochi", potrivit dailymail.co.uk.
Pacienţii care au trecut printr-o astfel de operaţie au nevoie, de obicei, de o altă intervenţie asupra articulaţiei, lucru ce duce la o creştere de până la patru ori a costurilor faţă de operaţia iniţială şi aduce cu sine şi un risc crescut de infecţie şi funcţionare defectuoasă a articulaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Human Rights Watch: Israelul foloseşte apa ca armă în Gaza, într-un act de genocid
-
Judecătorii din Franţa dau verdicte în procesul istoric de viol al lui Gisèle Pelicot
-
Incendiu la Spitalul Colentina: opt pacienţi evacuaţi după ce un boiler a luat foc
Programul computerizat efectuează evaluarea pe baza radiografiilor, analizând radiotransparenţa (gradul de transparenţă al ţesutului faţă de razele X, n.r.) zonei articulaţiei. Regiunea care înconjoară articulaţia înlocuită apare neagră pe o radiografie, dar în timp, din cauza uzurii, articulaţia nu mai funţionează corespunzător, iar ţesutul din jur îşi schimbă gradul de radiotransparenţă. Programul computerizat constituie o metodă mult mai precisă şi eficientă de stabilire a nevoii privind o nouă intervenţie chirurgicală.
"Până să avem acest program, analiza gradului de radiotransparenţă era făcută de către chirurgi, din ochi. Ce a fost interesant pentru noi era lipsa consensului între medicii care se uitau la aceleaşi radiografii", a spus Richie Gill, profesor de inginerie medicală la Universitatea din Bath. "Folosind această unealtă digitală care identifică cu precizie pacienţii cu radiotransparenţă patologică progresivă, indicând cazurile de articulaţii înlocuite a căror stare se deteriorează rapid, ne vom putea asigura că vor fi aplicate procedurile chirurgicale corecte, ceea ce va îmbunătăţi rezultatele postoperatorii şi va duce şi la economii financiare, prin evitarea unor intervenţii care s-ar putea dovedi inutile în cele din urmă", a mai spus cercetătorul.
Înlocuirea articulaţiei genunchiului este o metodă foarte eficientă de a trata durerea şi proasta funcţionare a articulaţiei cauzate de osteoartrită, boală care afectează, de obicei, persoanele de peste 40 de ani.
Studiile arată că jumătate dintre persoane prezintă simptome ale osteoartritei (degenerare a cartilajului şi osului articulaţiei) genunchiului în timpul vieţii.
Cercetarea, publicată în Journal of the Royal Society Interface, a comparat evaluările medicilor asupra a 38 de radiografii ale unor articulaţii ale genunchiului cu evaluările făcute de programul computerizat, iar rezultatele au fost net în favoarea computerului. Rezultatele evaluărilor medicilor aveau variaţii foarte mari, cu un consens total în mai puţin de 10% dintre zonele analizate, comparativ cu 81,6% în cazul computerului.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge aproape toată luna ianuarie, potrivit meteorologilor EaseWeather
CANCAN.RO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe