- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- HAGA, (29.10.2014, 17:49)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un prototip de "dronă ambulanţă" a fost prezentat în Olanda
Unul dintre primele prototipuri de "dronă ambulanţă" din lume, capabil să transporte un defibrilator în timp record la victimele unui stop cardiac, a fost prezentat public marţi, de Universitatea din Delft, din Olanda, transmite AFP.
Urmărește
577 afișări
Un prototip de "dronă ambulanţă" a fost prezentat în Olanda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Drona este echipată cu şase elice şi poate atinge o viteză de 100 de kilometri pe oră, având la bord o încărcătură de patru kilograme. Aparatul funcţionează automat, fără a fi nevoie de un pilot uman care să îl controleze de la distanţă, putând ajunge la locul de origine al unui apel de urgenţă după localizarea telefonului şi ghidându-se prin GPS.
"Aproximativ 800.000 de persoane suferă un stop cardiac, în fiecare an, în Uniunea Europeană şi doar 8% dintre ele supravieţuiesc", a declarat Alec Momont, studentul belgian în vârstă de 23 de ani care a dezvoltat sistemul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Va deveni armata obligatorie în România? Răspunsul ministrului Angel Tîlvăr
-
Surse Reuters: OMV a bătut palma şi va furniza gaz românesc Germaniei
-
Trump nu renunţă: Republicanul nu exclude acţiuni militare şi economice în privinţa Canalului Panama şi a Groenlandei
"Principalul motiv (pentru rata mică a supravieţuirii, n.r.) este timpul relativ lung necesar serviciilor de urgenţă să ajungă la faţa locului, care este de aproximativ 10 minute, în condiţiile în care, în cazul unui stop cardiac, decesul se produce după patru până la şase minute", a mai spus Momont, într-un comunicat.
Potrivit studentului, "drona ambulanţă" ar putea livra un defibrilator în circa un minut, într-o zonă de 12 kilometri pătraţi, "ceea ce ar creşte rata de supravieţuire de la 8% la 80%".
Odată ce drona a ajuns la faţa locului, personalul medical ar putea să comunice şi să dea instrucţiuni persoanelor din preajma victimei, prin intermediul unui microfon şi al unei camere video ataşate aparatului.
Deşi este doar un prototip, drona a atras deja atenţia serviciilor de urgenţă olandeze, mai ales ale celor din Amsterdam.
Alec Momont îşi doreşte ca o reţea de drone de urgenţă să fie dezvoltată în Olanda în următorii cinci ani şi visează ca aparatul său să devină "o trusă medicală zburătoare", capabilă să transporte o mască de oxigen unei persoane blocate într-un imobil incendiat sau o doză de insulină unui diabetic.
"Drona ambulanţă" are o structură din fibră de carbon, iar unele elemente au fost produse cu ajutorul unei imprimante 3D. Costurile de producţie ale unui exemplar se ridică la aproximativ 15.000 de euro.
Citește pe alephnews.ro: Meta a decis să elimine utilizarea „fact-checking-ului” independent pe Facebook și Instagram. Ce influență are această decizie asupra social media
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată vin ninsorile în București, în ianuarie 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe