- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (20.01.2009, 15:19)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un robot injectabil ar putea realiza operaţii pe creier
Specialiştii australieni, inspiraţi de filmul SF "Călătorie fantastică" (1966), au conceput un robot cu diametrul de 250 de nanometri, reprezentând grosimea a două fire de păr, care ar putea să realizeze intervenţii chirurgicale pe creier.
Urmărește
40 afișări
Un robot injectabil ar putea realiza operaţii pe creier (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Am încercat să construim ceva care poate fi plasat în arterele umane, în special în acele locuri unde tehnologia tradiţională nu poate fi utilizată", a declarat James Friend, de la laboratorul de nanofizică din cadrul Universităţii Monash din Clayton (Australia), coautorul acestui studiu apărut în revista Journal of Micromechanics and Microengeneering.
Cea mai mare dificultate a cercetătorilor a fost inventarea, pentru un robot de această mărime, a unui motor suficient de puternic pentru a "circula împotriva curentului", în vasele sangvine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
Motorul robotului a fost botezat Proteus, în onoarea submarinului miniatural din filmul "Călătorie fantastică", la bordul căruia, medicii şi asistenta lor, interpretată de celebra Raquel Welsh, reduşi la o dimensiune microscopică, au pătruns în piciorul unui spion din Uniunea Sovietică pentru a-i distruge acestuia un cheag de sânge din creier.
Nanorobotul construit de cercetătorii australieni nu va putea fi "injectat în picior, căci traseul pe care l-ar urma pentru a ajunge la creier ar fi prea lung, dar el ar putea fi injectat la nivelul gâtului", a declarat Friend.
Sângele circulă cu o viteză de un metru pe secundă, în zona inimii, dar în apropierea creierului fluxurile sangvine au viteze mult mai reduse.
Pentru a fi siguri că minusculul dispozitiv nu se va bloca undeva prin organism, cercetătorii l-au fixat la capătul unui cateter. Dacă robotul va avea o pană de motor, el va fi extras cu ajutorul cateterului, care, însă, este un dispozitiv prea rigid pentru a putea fi manevrat cu uşurinţă în interiorul arterelor.
Cercetătorii vor începe în curând să controleze acest microdispozitiv de la distanţă, prin folosirea unor unde cu o putere de 2-3 waţi, echivalentul puterii dezvoltate de un telefon mobil obişnuit.
Pentru început, robotul va fi folosit strict pentru observare, "pentru că este operaţiunea cea mai simplă", au explicat cercetătorii. Ulterior, experţii vor încerca să îl folosească şi la alte tipuri de manevre medicale, precum "decupare şi răzuire", a explicat Friend.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul / Un cetăţean australian care lupta pentru Ucraina ar fi fost capturat de armata rusă
-
astăzi, 14:52
Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari