- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (19.12.2014, 18:35)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un satelit al NASA a realizat prima HARTĂ care prezintă cantităţile de CO2 din atmosfera terestră - FOTO
Satelitul Orbiting Carbon Observatory (OCO-2), lansat de NASA în acest an, a realizat prima hartă care prezintă cu mare precizie cantităţile de dioxid de carbon din atmosfera Terrei, un gaz care generează un efect de seră puternic, informează bbc.com.
Urmărește
606 afișări
Un satelit al NASA a realizat prima HARTĂ care prezintă cantităţile de CO2 din atmosfera terestră - FOTO (Imagine: NASA)
Satelitul a fost lansat de NASA în luna iulie, cu scopul de a identifica principalele zone de la suprafaţa Terrei în care dioxidul de carbon este emis şi apoi absorbit.
Cu ajutorul datelor colectate de OCO-2, oamenii de ştiinţă vor înţelege mai bine felul în care activităţile umane influenţează clima de pe planeta noastră.
Noua hartă a fost realizată doar pe baza datelor ştiinţifice colectate în octombrie şi noiembrie, dar a demonstrat deja că această misiune reprezintă un succes.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
Harta evidenţiază un "efect de bandă", potrivit căruia gazele emise pe Terra sunt amestecate de vânturi mai degrabă de-a lungul latitudinilor, nu perpendicular pe ele.
De asemenea, cercetătorii de la NASA au remarcat concentraţii mai mari de CO2 deasupra Americii de Sud şi a sudului Africii. Aceste concentraţii sunt cel mai probabil rezultatul arderilor intense de biomasă din aceste regiuni.
Savanţii se aşteaptă să detecteze în perioada următoare maxime de concentraţii şi pe coasta estică a Statelor Unite şi deasupra Chinei. Acestea vor include cel mai probabil şi emisii adiţionale de CO2, provenind din industrializare.
Harta dioxidului de carbon din atmosfera Terrei a fost prezentată la conferinţa de toamnă organizată de American Geophysical Union în oraşul San Francisco.
Satelitul OCO-2 a fost lansat în acest an în calitate de înlocuitor al unui dispozitiv similar care a fost distrus în 2009, atunci când racheta lui purtătoare a explodat la puţin timp după decolare.
Obiectivul său principal este de a monitoriza distribuţia geografică globală a CO2-ului din atmosferă.
Oamenii de ştiinţă vor să afle cu exactitate modul în care acest gaz cu efect de seră circulă prin ecosistemul terestru - ciclul carbonului.
Activităţile umane adaugă circa 40 de miliarde de tone de CO2 în atmosferă în fiecare an, în principal prin arderile de combustibili fosili.
Însă destinaţia finală a acestui gaz nu este cunoscută. Se crede că jumătate din cantitatea totală este absorbită de oceane, iar restul cade înapoi la sol şi formează "depozite" terestre.
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe