Un satelit uriaş NASA va ateriza astăzi pe Pământ după 21 de ani petrecuţi în spaţiu

Satelitul, cunoscut sub numele de Rhessi, se află în spaţiu din 2018, şi a înregistrat până acum informaţii despre Soare, dar urmează să cadă pe Pământ în următoarele ore, cu şanse „scăzute” de a lovi pe cineva.

Urmărește
2850 afișări
Imaginea articolului Un satelit uriaş NASA va ateriza astăzi pe Pământ după 21 de ani petrecuţi în spaţiu

Sursa foto: AP

Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager, cunoscut pe scurt sub numele de Rhessi, este programat să aterizeze înapoi la suprafaţa planetei miercuri seara, după 21 de ani în spaţiu.

Punctul exact de reintrare nu a fost făcut public de către NASA sau Departamentul de Apărare al SUA, iar cea mai mare parte a satelitului de 300 kg ar trebui să ardă pe măsură ce intră în atmosfera planetei

Cu toate acestea, se aşteaptă ca o parte din el să supravieţuiască – iar riscul ca acesta să lovească pe cineva este de aproximativ unul din 2.467, potrivit experţilor NASA.

Organizaţia a spus într-o declaraţie: „NASA se aşteaptă ca cea mai mare parte a navei spaţiale să ardă pe măsură ce călătoreşte prin atmosferă, dar se aşteaptă ca unele componente să supravieţuiască reintrării.”, scrie Mirror.

Riscul de a lovi pe cineva pe pământ este scăzut, aproximativ unul din 2.467. Nava spaţială s-a lansat la bordul unei rachete Orbital Sciences Corporation Pegasus XL cu misiunea de a surprinde electronii de înaltă energie care transportă o mare parte a energiei eliberate în erupţiile solare. A realizat acest lucru cu singurul său instrument, un spectrometru de imagistică, care a înregistrat razele X şi razele gamma de la Soare. Înainte de RHESSI, nu au fost luate imagini cu raze gamma sau imagini cu raze X de înaltă energie ale erupţiilor solare.”

Datele de la RHESSI au oferit indicii vitale despre erupţiile solare şi ejecţiile lor coronale asociate. Aceste evenimente eliberează echivalentul energetic de miliarde de megatone de TNT în atmosfera solară în câteva minute şi pot avea efecte asupra Pământului, inclusiv întreruperea sistemelor electrice. Înţelegerea lor s-a dovedit o provocare.
 
În timpul mandatului său, RHESSI a înregistrat peste 100.000 de evenimente cu raze X, permiţând oamenilor de ştiinţă să studieze particulele energetice din erupţiile solare.”
 
Satelitul a fost lansat în 2002 pentru a studia soarele şi a fost dezactivat în 2018 din cauza unor probleme de comunicare, iar de atunci zboară în spaţiu. 
 
Orbita Pământului este plină de deşeuri spaţiale, estimările actuale sugerând cel puţin 30.000 de bucăţi de resturi urmărite de reţelele globale de supraveghere.
 
Obiecte din spaţiu cad în mod regulat pe Pământ, inclusiv o rachetă chineză de 21 de tone care a căzut pe Pământ în mai 2022.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici