La o primă vedere, hot-dog-ul pare a fi o mâncare sănătoasă, conţinând doar 4 ingrediente principale: pâine, crenvurşte, ketchup şi muştar. Un studiu realizat de InfoCons, bazat pe etichetele produselor ce alcătuiesc un hot-dog, prezintă numericul de aditivi, cantitatea de sare şi cantitatea de zaharuri ce se găsesc în acest aliment îndrăgit de consumatori, cu intenţia de a fi achiziţionat de acum încolo în cunoştinţă de cauză.
Numericul aditivilor alimentari regăsiţi într-un hot-dog poate ajunge până la 27.
Cantitatea de sare dintr-un hot-dog poate ajunge până la 14,9 g.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi. Astfel, cu un singur hot-dog, este depăşită cantitatea de sare recomandată pe zi cu până la 200%.
Cantitatea de zaharuri regăsită într-un hot-dog, poate ajunge până la 32,53 g.
„Hot-dog-ul este o masă pe care o cumpărăm pentru a o mânca dimineaţa, la serviciu, când mergem la picnic. Sperăm cu toţii ca această masă să fie una săţioasă, dar şi sănătoasă. Însă, citind eticheta sau urmărind testele comparative InfoCons, putem vedea că într-o astfel de masă se găsesc chiar şi 27 E-uri. Haideţi să citim eticheta, să alegem în cunoştinţă de cauză şi să votăm produsele pe care cu adevărat dorim să le cumpărăm!”, a declarat Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, într-un comunicat de presă.
Românii au devenit, cu timpul, mari consumatori de fast-food, cheltuind aproximativ 2 miliarde de lei pe acest gen de mâncare, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar în 2021.