Un sfert dintre români, majoritatea tineri, nu mănâncă dimineaţa

Peste 40 la sută dintre români iau micul dejun în fiecare zi, iar 25 la sută, majoritatea tineri între 19 şi 24 de ani, nu fac acest lucru nici măcar o dată pe săptămână, rezultă dintr-un studiu privind obiceiurile de consum, realizat de Omnibus.

Urmărește
219 afișări
Imaginea articolului Un sfert dintre români, majoritatea tineri, nu mănâncă dimineaţa

Un sfert dintre români, majoritatea tineri, nu mănâncă dimineaţa (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Rezultatele studiului privind obiceiurile de consum al micului dejun la români arată că doar 43 la sută dintre aceştia iau micul dejun zilnic, persoanele de peste 55 de ani sau cele cu studii superioare fiind mai conştiincioase în această privinţă.

La polul opus se află tinerii cu vârste cuprinse între 19 şi 24 de ani, iniţiatorii studiului precizând că ei reprezintă cea mai mare parte din cei 25 la sută dintre românii care iau micul dejun mai rar de o dată pe săptămână.

"Pentru a avea o alimentaţie echilibrată zilnic, niciodată nu trebuie să renunţăm la micul dejun, deoarece acesta asigură 20 - 25 la sută din necesarul energetic recomandat. Energia furnizată la micul dejun asigură suportul necesar activităţii fizice, dar şi randamentul intelectual, mai ales în prima parte a zilei", precizează profesor doctor Gabriela Radulian, de la Institutul Naţional de Diabet "Prof. dr. N. Paulescu".

Deşi românii descriu micul dejun ideal ca având în componenţa sa lapte, fructe şi legume şi alte produse lactate şi cereale, obiceiurile lor de a mânca sunt diferite.

Astfel, trei din zece români (majoritatea bărbaţi) preferă un mic dejun "consistent", cu produse din carne, ouă şi brânză iar şase din zece (majoritatea femei) aleg un mic dejun mai uşor şi variat incluzând iaurt, lapte şi cereale, sandwich-uri, ouă sau brânză.

"Doar 16 la sută dintre români (în special adolescenţi şi tineri până în 24 de ani) aleg o gustare rapidă la micul dejun, constând în produse de patiserie sărate sau dulci, cereale sau sandwich-uri", se arată în studiu.

Specialiştii atrag atenţia că un mic dejun echilibrat ar trebui să conţină produse pe bază de cereale integrale (biscuiţi, pâine, cereale, care furnizează energie), produse lactate pentru aportul de calciu, fructe pentru conţinutul de vitamine şi minerale şi suc de fructe sau ceai pentru aportul hidric.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici