- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (06.03.2010, 15:28)
Un simplu test de salivă poate prezice riscul de orbire
Un simplu test genetic de salivă este capabil să identifice cu maximă acurateţe riscul de degenerescenţă maculară, maladia care reprezintă principalul factor de orbire.
Urmărește
103 afișări
Un simplu test de salivă poate prezice riscul de orbire (Imagine: Mediafax Foto)
O probă de salivă este trimisă spre analiză la un laborator specializat, pentru a identifica riscul unei persoane de a suferi de degenerescenţă maculară la persoanele în vârstă, principalul factor ce declanşează orbirea, informează dailymail.co.uk. Numai în Marea Britanie, această boală afectează peste un milion de persoane.
În funcţie de rezultatul testului, pacientul poate să apeleze din timp la anumite schimbări de dietă şi ale stilului de viaţă, care, aşa cum s-a demonstrat în studii precedente, pot reduce într-o proporţie semnificativă riscul de declanşare a acestei afecţiuni.
Degenerescenţa maculară se produce atunci când macula - partea centrală a retinei care trimite imagini detaliate către creier - începe să se fragmenteze şi să prezinte anumite leziuni. În ciuda medicaţiei, maladia este progresivă, iar jumătate dintre pacienţii diagnosticaţi dezvoltă în scurt timp probleme grave de vedere sau orbesc.
Din păcate, această boală prezintă puţine simptome timpurii, iar atunci când este diagnosticată, problemele de vedere sunt deja permanente.
Deşi se ştie deja că între 75% şi 85% din totalul cazurilor de degenerescenţă maculară sunt afecţiuni genetice, moştenite din familie, până recent, medicii nu aveau la dispoziţie nicio metodă pentru a identifica persoanele care ar putea avea genele ce declanşează maladia.
Graţie noului test, care are o acurateţe de 100% în detectarea genelor cu risc maxim pentru declanşarea bolii, acest diagnostic a devenit posibil în zilele noastre.
Noul test constă în prelevarea salivei la domiciliu, într-un mic tub, care se sigilează şi se trimite într-un plic special către un laborator specializat în analizele genetice.
"Testul identifică şase gene şi opt markeri genetici care au fost asociaţi cu un risc crescut de declanşare a bolii. Prin identificarea acestor gene, acum putem să asigurăm o interpretare personalizată a factorilor genetici de risc", a explicat Tim Clove, directorul Optegra, compania specializată în tratamente oftalmologice, care a produs acest test.
Pacientul primeşte un raport complet în cel mult 14 zile de la efectuarea testului şi, dacă prezintă un risc crescut de declanşare a bolii, va fi contactat de un genetician, pentru un consult gratuit.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe