Un singur pachet de ţigări îţi poate lua aproape 7 ore din viaţă, arată un nou studiu britanic

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University College London sugerează că fiecare ţigară fumată scade speranţa de viaţă cu aproximativ 20 de minute. Potrivit calculelor, un pachet de 20 de ţigări ar echivala cu aproape şapte ore pierdute din viaţa unui fumător.

Urmărește
589 afișări
Imaginea articolului Un singur pachet de ţigări îţi poate lua aproape 7 ore din viaţă, arată un nou studiu britanic

Un singur pachet de ţigări îţi poate lua aproape 7 ore din viaţă, arată un nou studiu britanic

„Timpul pierdut este timp pe care oamenii l-ar fi putut petrece alături de cei dragi, într-o stare relativ bună de sănătate,” a declarat Dr. Sarah Jackson, principal autor al studiului, publicat în jurnalul Addiction, citat de CNN.

Pierderi semnificative ale speranţei de viaţă
Analizând datele din două mari studii – British Doctors Study pentru bărbaţi şi Million Women Study pentru femei – cercetătorii au descoperit că fumătorii pierd, în medie, 10 ani din viaţă comparativ cu nefumătorii.

„Fumatul erodează perioadele mai sănătoase din viaţa oamenilor, mai degrabă decât să afecteze anii de la finalul vieţii, care oricum tind să fie marcaţi de probleme de sănătate,” a explicat Jackson.

Beneficiile renunţării la fumat
Studiul subliniază că, deşi speranţa de viaţă pierdută nu poate fi recuperată complet, renunţarea la fumat poate preveni pierderi suplimentare. De exemplu, o persoană care fumează 10 ţigări pe zi şi renunţă pe 1 ianuarie ar putea preveni pierderea unei zile întregi de viaţă până pe 8 ianuarie şi a unei săptămâni până pe 20 februarie. Până la sfârşitul anului, ar putea evita pierderea a 50 de zile de viaţă.

„Cu cât renunţi mai devreme, cu atât vei trăi mai mult,” a spus Jackson. „Chiar şi pentru cei care renunţă mai târziu, beneficiile sunt semnificative.”

Impactul asupra sănătăţii şi imunităţii
Pe lângă scurtarea vieţii, fumatul afectează şi sistemul imunitar, crescând riscul de infecţii, cancer şi boli autoimune, conform unui studiu publicat în Nature. Deşi renunţarea la fumat îmbunătăţeşte treptat răspunsul imunitar, recuperarea completă poate dura ani de zile.

„Este important să ştii că efectele nocive ale fumatului pot începe să se inverseze dacă te laşi de fumat acum,” a spus Dr. Darragh Duffy, co-autor al studiului.

Deşi ratele de fumat sunt în scădere din anii 1960, fumatul rămâne principala cauză de boală şi deces prevenibil, provocând peste 480.000 de decese anual în Statele Unite, conform CDC. Renunţarea la fumat înainte de vârsta de 40 de ani poate reduce riscul de deces din cauza bolilor legate de fumat cu aproximativ 90%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici