- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (24.08.2010, 18:37)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un sistem solar cu cel puţin cinci planete orbitând în jurul unei stele, descoperit de cercetători
Un nou sistem solar alcătuit din cel puţin cinci planete - poate şapte -, care se învârt în jurul unei stele asemănătoare Soarelui din sistemul nostru solar, a fost descoperit recent, au anunţat astronomii de la Observatorul european austral (ESO) din Chile.
Urmărește
397 afișări
Un sistem solar cu cel puţin cinci planete orbitând în jurul unei stele, descoperit de cercetători
Dacă existenţa celorlalte două planete va fi confirmată, acest sistem va semăna cu sistemul nostru solar în ceea ce priveşte numărul de planete (şapte planete, comparativ cu opt planete care alcătuiesc sistemul nostru), au explicat specialiştii ESO într-un comunicat.
Acesta este, "foarte probabil, sistemul cu cel mai mare număr de planete descoperit până în prezent", a declarat Christophe Lovis, principalul autor al articolului ce descrie aceste rezultate, prezentate publicului larg cu ocazia colocviului internaţional organizat la Observatorul din Haute-Provence (Franţa).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Această descoperire remarcabilă pune în evidenţă faptul că am intrat de acum într-o nouă eră de căutare a exoplanetelor (planete orbitând în jurul unei stele, alta decât Soarele din sistemul nostru, n.r.): studierea sistemelor planetare complexe şi nu doar studierea planetelor individuale", a adăugat acelaşi cercetător.
Astronomii au folosit spectrograful HARPS, instalat pe telescopul de 3,6 metri din La Silla (Chile), pentru a studia timp de şase ani o stea asemănătoare Soarelui nostru, numită HD 10180, aflată la o distanţă de 127 de ani-lumină de Terra, în constelaţia Hidrei australe (Şarpele de mare).
Graţie celor 190 de măsurători individuale realizate de HARPS, astronomii au detectat o mişcare foarte slabă, în faţa şi în spatele stelei, cauzată de atracţia gravitaţională complexă, exercitată de cel puţin cinci planete.
Cele mai puternice cinci semnale corespund unor planete care au o masă asemănătoare lui Neptun (de 13-25 de ori mai mari comparativ cu masa Terrei), aflate pe orbita acelei stele, având perioade de rotaţie cuprinse între şase şi 600 de zile. Distanţele care separă aceste planete de steaua lor pleacă de la 0,06 şi ajung până la de 1,4 ori distanţa Terra-Soare.
Cercetătorii susţin, totodată, că au "motive reale" să creadă că alte două planete sunt prezente în acel sistem.
Una dintre ele ar trebui să fie o planetă de tipul Saturn (cu o masă de cel puţin 65 de ori mai mare decât cea a Terrei), care parcurge un tur complet în jurul stelei sale în 2.200 de zile.
Cealaltă ar trebui să fie planeta cea mai mică descoperită vreodată, cu o masă de aproximativ 1,4 ori mai mare faţă de cea a Terrei. Această planetă se află foarte aproape de steaua ei, la doar 2% din distanţa Terra-Soare. Un an pe această planetă ar dura doar 1,8 zile terestre.
Acest nou sistem planetar descoperit în jurul stelei HD 10180 este "unic", au precizat specialiştii ESO. "Cu cel puţin cinci planete de tip Neptun, repartizate la o distanţă corespunzând orbitei lui Marte, regiunea internă a acestui sistem este mai populată decât cea a sistemului nostru solar şi conţine mai multe planete masive".
Până în prezent, astronomii au descoperit doar 15 sisteme solare cu cel puţin trei planete fiecare. Precedentul sistem solar descoperit de astronomi se numeşte "55 Cancri" şi conţine cinci planete, dintre care două sunt uriaşe.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe