Un spray care previne putrezirea bananelor, dezvoltat de cercetători

O substanţă care se poate pulveriza pe banane pentru a preveni putrezirea acestora a fost dezvoltată de cercetătorii chinezi, descoperirea putând fi utilizată în viitor în supermarketuri, dar şi de către cultivatori.

Urmărește
497 afișări
Imaginea articolului Un spray care previne putrezirea bananelor, dezvoltat de cercetători

Un spray care previne putrezirea bananelor, dezvoltat de cercetători (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

Substanţa - derivată din exoschelete de creveţi şi crabi - împiedică bananele să "respire" prin coaja lor, ucide bacteriile şi previne fenomenul de putrezire, astfel că aceste fructe pot rămâne proaspete timp de două săptămâni, scrie Daily Mail.

Bananele absorb oxigen şi elimină dioxid de carbon, dar prin coajă, fapt care contribuie la putrezirea fructului. De obicei, bananele sunt transportate când sunt verzi şi coapte apoi în mediu umed, similar celui din natură. În timp ce se coc, ele produc etilen. Ţinute într-o pungă, putrezesc mai repede, pentru că nivelul de etilen creşte.

Aplicată pe coaja bananelor verzi, substanţa - realizată din chitosan, prezent în crusta crabilor şi creveţilor - încetineşte coacerea acestora păstrându-le prospeţimea.

În supermarketuri, bananele se înnegresc şi devin moi în două-trei zile.

Din acest motiv, numai în Marea Britanie se aruncă zilnic 1,6 milioane de banane.

Profesorul Xihong Li, de la Universitatea din Tianjin, autorul descoperirii, spune că substanţa - un aşa numit hidrogel, un tip de material superabsorbant cu multe întrebuinţări medicale şi comerciale - este transparentă, insipidă şi total sigură pentru consumatori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici