- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (21.02.2024, 14:42)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un stimulator pentru creier a ajutat o femeie cu depresie paralizantă
Emily Hollenbeck a trăit cu o depresie profundă şi recurentă pe care o asemăna cu o gaură neagră, în care gravitaţia era atât de puternică şi membrele atât de grele încât abia se putea mişca. Ea ştia că boala o poate ucide. Ambii ei părinţi îşi luaseră viaţa.
Urmărește
225 afișări
Un stimulator pentru creier a ajutat o femeie cu depresie paralizantă
Emily era dispusă să încerce ceva extrem: să i se implanteze electrozi în creier ca parte a unei terapii experimentale, potrivit AP.
Cercetătorii spun că tratamentul - numit stimulare cerebrală profundă sau DBS - ar putea ajuta în cele din urmă mulţi dintre cei aproape 3 milioane de americani ca ea cu depresie care rezistă la alte tratamente. Acest tratament este aprobat pentru afecţiuni precum boala Parkinson şi epilepsia, iar mulţi medici şi pacienţi speră că va deveni în curând disponibil pe scară mai largă pentru depresie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
Tratamentul oferă pacienţilor impulsuri electrice specifice, la fel ca un stimulator cardiac, dar pentru creier. Un număr tot mai mare de cercetări recente sunt promiţătoare, iar altele sunt în curs de desfăşurare - deşi două studii de amploare, care nu au arătat niciun avantaj al utilizării DBS pentru depresie, au oprit temporar progresul, iar unii oameni de ştiinţă continuă să îşi exprime îngrijorarea.
Între timp, Food and Drug Administration a fost de acord să accelereze examinarea cererii Laboratoarelor Abbott de a utiliza dispozitivele sale DBS pentru depresia rezistentă la tratament.
„La început am fost uimit, pentru că conceptul pare atât de intens. Ca şi cum ar fi o operaţie pe creier. Ai fire încorporate în creier”, a declarat Hollenbeck, care face parte din cercetările în curs de desfăşurare la Mount Sinai West. „Dar am simţit, de asemenea, că în acel moment am încercat totul şi eram disperată după un răspuns”.
Simptomele de depresie, prezente încă din copilărie
Hollenbeck a suferit de simptome de depresie în copilărie, crescând în sărăcie şi ocazional fără adăpost. Dar primul ei atac major a avut loc în facultate, după sinuciderea tatălui ei, în 2009. O alta a lovit în timpul unui stagiu Teach for America, lăsând-o aproape imobilizată şi îngrijorată că îşi va pierde locul de muncă la clasă şi se va scufunda din nou în sărăcie. A ajuns la spital.
„Am sfârşit prin a avea un fel de tipar cu intermitenţe”, a spus ea. După ce a răspuns la medicamente pentru o vreme, a avut o recidivă.
A reuşit să obţină un doctorat în psihologie, chiar şi după ce şi-a pierdut mama în ultimul an de facultate. Dar gaura neagră se întorcea mereu să o tragă înăuntru. Uneori, a spus ea, s-a gândit să îşi pună capăt zilelor.
Ea a spus că epuizase toate opţiunile, inclusiv terapia electroconvulsivă, când un medic i-a spus despre DBS în urmă cu trei ani.
„Nimic altceva nu funcţiona”, a spus ea.
Ea a devenit una dintre cele câteva sute de persoane tratate cu DBS pentru depresie.
Hollenbeck a suferit operaţia pe creier în timp ce era sedată, dar trează. Dr. Brian Kopell, care conduce Centrul de Neuromodulare de la Mount Sinai, a plasat electrozi metalici subţiri într-o regiune a creierului ei numită cortexul cingular subcalosal, care reglează comportamentul emoţional şi este implicat în sentimentele de tristeţe. Electrozii sunt conectaţi printr-un fir intern la un dispozitiv plasat sub piele în pieptul ei, care controlează cantitatea de stimulare electrică şi furnizează impulsuri constante de joasă tensiune. Hollenbeck îl numeşte „Prozac continuu”.
Medicii spun că stimularea ajută deoarece electricitatea vorbeşte limba creierului. Neuronii comunică folosind semnale electrice şi chimice.
În creierele normale, a spus Kopell, activitatea electrică reverberează nestingherită în toate zonele, într-un fel de dans. În cazul depresiei, dansatorii se blochează în circuitele emoţionale ale creierului. DBS pare să „dezlipească circuitul”, a spus el, permiţând creierului să facă ceea ce ar face în mod normal.
Hollenbeck a spus că efectul a fost aproape imediat. „În prima zi după operaţie, a început să simtă o ridicare a acelei stări negative, a greutăţii”, a declarat psihiatrul ei, Dr. Martijn Figee. „Îmi amintesc că mi-a spus că a putut să se bucure de mâncare vietnameză la pachet pentru prima dată după ani de zile şi să guste cu adevărat mâncarea. A început să îşi decoreze casa, care fusese complet goală de când se mutase la New York”.
Dar au urmat şi eşecuri. Studiile de amploare lansate cu mai mult de o duzină de ani în urmă nu au arătat nicio diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte ratele de răspuns pentru grupurile tratate şi netratate. Dr. Katherine Scangos, psihiatru la Universitatea din California, San Francisco, care cercetează, de asemenea, DBS şi depresia, a citat câteva motive: Tratamentul nu a fost personalizat, iar cercetătorii au analizat rezultatele pe o perioadă de câteva săptămâni.
Tratamentul, adaptat diverselor situaţii
Unele cercetări ulterioare au arătat că pacienţii cu depresie au avut o ameliorare stabilă şi pe termen lung în urma DBS, atunci când au fost observate pe parcursul anilor. În general, pe diferite ţinte cerebrale, DBS pentru depresie este asociat cu rate medii de răspuns de 60%, a declarat un studiu din 2022.
Tratamentele testate de diferite echipe sunt mult mai adaptate la indivizi în prezent. Echipa de la Mount Sinai este una dintre cele mai proeminente care cercetează DBS pentru depresie în SUA. Acolo, un expert în neuroimagistică foloseşte imagini ale creierului pentru a localiza locul exact în care Kopell trebuie să plaseze electrozii.
„Avem un şablon, o schiţă a locului exact unde vom merge”, a declarat Mayberg, un pionier în cercetarea DBS şi director fondator al The Nash Family Center for Advanced Circuit Therapeutics de la Mount Sinai. „Creierul fiecăruia este puţin diferit, la fel cum ochii oamenilor sunt puţin mai depărtaţi sau nasul este puţin mai mare sau mai mic”.
Alte echipe de cercetare adaptează, de asemenea, tratamentul în funcţie de pacienţi, deşi metodele lor sunt uşor diferite. Scangos şi colegii săi studiază diferite ţinte din creier şi furnizează stimularea doar atunci când este nevoie pentru simptome severe. Ea a spus că cea mai bună terapie ar putea sfârşi prin a fi o combinaţie de abordări.
În timp ce echipele continuă să lucreze, Abbott lansează un mare studiu clinic în acest an, înaintea unei potenţiale decizii a FDA.
„Domeniul avansează destul de rapid”, a spus Scangos. „Sper că vom avea aprobarea într-un timp scurt”.
Dar unii medici sunt sceptici, subliniind potenţialele complicaţii, cum ar fi sângerări, accidente vasculare cerebrale sau infecţii după operaţie.
Dr. Stanley Caroff, profesor emerit de psihiatrie la Universitatea din Pennsylvania, a declarat că oamenii de ştiinţă încă nu cunosc exact căile sau mecanismele din creier care produc depresia, motiv pentru care este greu de ales un loc de stimulare. De asemenea, este dificil să se selecteze pacienţii potriviţi pentru DBS, a spus el, şi sunt disponibile tratamente aprobate şi de succes pentru depresie.
„Cred că, din punct de vedere psihiatric, ştiinţa nu este acolo”, a spus el despre DBS pentru depresie.
Hollenbeck recunoaşte că DBS nu a fost un leac pentru toate; ea încă ia medicamente pentru depresie şi are nevoie de îngrijire continuă.
Ea a vizitat-o recent pe Mayberg în biroul ei şi a discutat despre recuperare. „Nu este vorba de a fi fericit tot timpul”, i-a spus medicul. „Este vorba despre a face progrese”.
Asta este ceea ce studiază acum cercetătorii - cum să urmărească progresul.
Din când în când, ea intră în „Q-Lab” de la Mount Sinai, un mediu imersiv în care oamenii de ştiinţă fac cercetări cantitative, colectând tot felul de date, inclusiv modul în care se mişcă într-o pădure virtuală sau face cercuri în aer cu braţele. La fel ca mulţi alţi pacienţi, ea îşi mişcă braţele mai repede acum că se simte mai bine.
Datele din înregistrări şi vizite sunt combinate cu alte informaţii, cum ar fi evenimentele de viaţă, pentru a trasa cum se simte ea. Acest lucru ajută la orientarea deciziilor medicilor, cum ar fi dacă să îi mărească doza de electricitate - ceea ce au făcut o dată.
Într-o dimineaţă recentă, Hollenbeck şi-a mutat gulerul şi şi-a dat părul la o parte pentru a dezvălui cicatricile de pe piept şi de pe cap de la operaţia DBS. Pentru ea, acestea sunt semne ale cât de departe a ajuns. Îşi face drum prin oraş, se plimbă în parc şi merge în biblioteci, care au fost un refugiu în copilărie. Nu se mai îngrijorează că provocările normale ale vieţii vor declanşa o depresie cruntă.
„Stresul este destul de extrem uneori, dar reuşesc să văd şi să-mi amintesc, chiar şi la nivel corporal, că voi fi ”bine", a spus ea.
„Dacă nu aş fi avut DBS, sunt destul de sigură că nu aş fi fost în viaţă astăzi”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe