Un test de sânge poate scuti bolnavii cu cancer de chimioterapie

Un test de sânge care poate detecta urme de celule canceroase ar putea scuti mii de pacienţi de chimioterapia inutilă în fiecare an. Biopsiile lichide pot evidenţia recidiva cancerului cu cel puţin 4 ani înainte ca aceasta să poată fi detectată prin scanare.

Urmărește
875 afișări
Imaginea articolului Un test de sânge poate scuti bolnavii cu cancer de chimioterapie

Un test de sânge poate scuti bolnavii cu cancer de chimioterapie

Un studiu important privind cancerul intestinal verifică dacă testul poate arăta dacă operaţia chirurgicală a îndepărtat toată tumora.

Medicii spun că jumătate dintre pacienţii cu cancer de intestin în stadiul 3 sunt vindecaţi doar prin intervenţie chirurgicală, astfel încât, prin utilizarea chimioterapiei, tratează prea multe persoane.

Ben Cooke conduce un salon de coafură pe King's Road din Chelsea, Londra, şi lucrează, de asemenea, ca stilist pentru şedinţe foto de modă. La începutul lunii martie a anului trecut, a observat sânge închis la culoare în scaun. A fost diagnosticat cu cancer de intestin în stadiul 3, care a fost tratat cu succes prin intervenţie chirurgicală.

Tratamentul standard constă în chimioterapie intravenoasă pentru a elimina orice celule tumorale rămase şi pentru a reduce riscul de reapariţie a cancerului.

Însă chimioterapia utilizată în cazul cancerului intestinal, oxaliplatinul, poate provoca furnicături şi amorţeală dureroase la nivelul mâinilor şi picioarelor, ceea ce se numeşte neuropatie periferică, potrivit BBC.

Afecţiunea nervoasă poate dura mult timp, iar Ben era îngrijorat că i-ar putea afecta capacitatea de a-şi face meseria pe care o iubeşte.

Bărbatul de 52 de ani s-a înscris într-un studiu la Spitalul Royal Marsden din Londra, care evaluează dacă un test de sânge poate arăta dacă chimioterapia este cu adevărat necesară.

Testul său a arătat că nu avea cancer, aşa că a evitat chimioterapia intravenoasă.

În schimb, la fel ca toţi participanţii la studiu, a luat un medicament de chimioterapie de două ori pe zi. Aceasta a avut efecte secundare minime şi i-a permis să continue să lucreze.

"Faptul că nu am avut furnicături în mâini a fost o binecuvântare absolută", spune el.

Cum funcţionează testele

Testele de sânge funcţionează prin căutarea unor urme microscopice de cancer în sânge, numite ADN tumoral circulant. Prezenţa acestor markeri indică dacă pacientul a fost sau nu vindecat în urma intervenţiei chirurgicale. Aceste fragmente minuscule ar fi invizibile la o scanare.

Consultantul lui Ben la Marsden, Dr. Naureen Starling, este cercetătorul principal al studiului. Ea spune că rezultatul ar putea afecta modul în care mii de pacienţi cu cancer intestinal sunt trataţi în fiecare an.

"Jumătate dintre pacienţii cu cancer de intestin în stadiul 3 sunt vindecaţi doar prin intervenţie chirurgicală, astfel încât tratăm excesiv o mare parte dintre pacienţi", spune ea.

Speranţa este că această tehnologie ar putea scuti mulţi pacienţi cu cancer de chimioterapie inutilă.

Studiul, denumit TRACC, utilizează un test creat de compania americană Guardant Health. Probele sunt trimise la laboratoarele lor din California pentru a fi analizate, iar rezultatele se primesc în aproximativ două săptămâni.

Studiul va examina orice diferenţă în ceea ce priveşte ratele de supravieţuire după trei ani între pacienţii al căror tratament a fost ghidat de testul de sânge, comparativ cu grupul de pacienţi care au urmat un tratament standard de chimioterapie.

De asemenea, în Marea Britanie sunt în curs de desfăşurare studii pentru a monitoriza pacienţii cu cancer pulmonar şi de sân în acelaşi mod.

Potenţial imens

Dr. Starling spune că potenţialul acestei noi tehnologii în domeniul îngrijirii cancerului este "imens", nu doar în ceea ce priveşte detectarea bolii reziduale după operaţie, ci şi pentru diagnosticarea timpurie.

Ceea ce este deja clar, din mai multe studii, este că aşa-numitele teste de sânge "biopsie lichidă" pot dezvălui prezenţa persistentă a cancerului cu mult înainte ca acesta să fie descoperit prin metode tradiţionale.

Un studiu efectuat în Grecia, publicat în ianuarie în revista Nature, a arătat că biopsiile lichide pot evidenţia recidiva cancerului cu cel puţin patru ani înainte ca aceasta să poată fi detectată prin scanare. Studiul respectiv a urmărit un grup mic de paciente cu cancer de sân după operaţie.

În cadrul conferinţei Societăţii Americane de Oncologie Clinică din Chicago din iunie anul trecut, un studiu efectuat pe 455 de pacienţi cu cancer de intestin a constatat că, prin utilizarea testelor de sânge pentru a ghida tratamentul, numărul pacienţilor care au avut nevoie de chimioterapie postoperatorie a fost redus aproape la jumătate, fără riscul de recidivă.

Studiu esenţial

Dar Dr. Starling spune că un studiu randomizat mult mai mare în Marea Britanie este esenţial pentru a calibra exact cât de multă încredere poate fi acordată biopsiilor lichide, mai ales atunci când aceasta înseamnă să se ia în considerare retragerea chimioterapiei.

Testele au fost deja disponibile pentru pacienţii privaţi.

Susanne Winter, o artistă din Surrey, a fost diagnosticată cu cancer intestinal în stadiul 3 în martie 2022 şi a fost supusă cu succes unei intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii şi a unor ganglioni limfatici canceroşi.

Iniţial, ea a crezut că va avea nevoie de chimioterapie pentru a se asigura că boala a dispărut în întregime, dar a făcut testul în mod privat, care a arătat că nu mai avea cancer.

Ea se simte incredibil de norocoasă că a evitat chimioterapia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici