Un test laser promite diagnosticarea demenţei în câteva secunde

Urmărește
1109 afișări
Imaginea articolului Un test laser promite diagnosticarea demenţei în câteva secunde

O nouă tehnologie bazată pe laser ar putea schimba radical modul în care este diagnosticată demenţa. Oferă rezultate în doar câteva secunde. 

Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Southampton şi Universitatea din Southampton conduc un studiu promiţător în acest sens.

Testul foloseşte o tehnică numită spectroscopie Raman cu excitare multiplă (MX-Raman) pentru a analiza fluide corporale precum sângele, lichidul spinal sau mucusul. Rezultatele iniţiale arată o precizie medie de peste 93% în detectarea bolii Alzheimer, notează The Independent.

Profesorul Chris Kipps, neurolog consultant la Spitalul Universitar Southampton, declară: „Această inovaţie nu este doar un salt în calitatea asistenţei medicale, este o schimbare de paradigmă, redefinind abordarea noastră a bolilor neurodegenerative în clinică".

În prezent, diagnosticarea demenţei poate dura peste doi ani, implicând scanări cerebrale şi teste de memorie costisitoare. Noua metodă promite să fie mai rapidă şi mai accesibilă, permiţând identificarea timpurie a bolii când tratamentele sunt mai eficiente.

Cu peste 850.000 de persoane afectate de demenţă în Regatul Unit şi estimări care indică o creştere la 1,4 milioane până în 2040, această tehnologie ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătăţii publice.

Profesorul Sumeet Mahajan de la Universitatea din Southampton adaugă: „Abordarea noastră integrată are potenţialul de a revoluţiona diagnosticarea demenţei".

Cercetătorii speră că această tehnologie va crea o „amprentă biochimică" unică pentru fiecare pacient, ajutând la diferenţierea între diversele tipuri de demenţă şi îmbunătăţind astfel opţiunile de tratament.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici