Un virus respirator, cauza principală a unor afecţiuni ale căilor respiratorii la sugari şi copii

Aproximativ trei la sută dintre copiii născuţi prematur mor anual din cauza unui virus respirator, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproape 460.000 de copii mai mici de cinci ani decedează anual în urma infecţiei cu virusul sincţial respirator sau a complicaţiilor acestuia.

Urmărește
372 afișări
Imaginea articolului Un virus respirator, cauza principală a unor afecţiuni ale căilor respiratorii la sugari şi copii

Un virus respirator, cauza principală a unor afecţiuni ale căilor respiratorii la sugari şi copii

Reprezentanţii Societăţii Române de Neonatologie şi Societatea Română de Boli Infecţioase au discutat, vineri, despre problemele cauzate de virusul sincţial respirator (VSR), în cadrul Zilelor Institutului "Matei Balş".

Managerul Institutului "Matei Balş", profesorul Adrian Streinu Cercel, a spus că la nivel mondial VRS este recunoscut în prezent ca fiind principala cauză de afecţiuni severe ale căilor respiratorii la sugari şi copii.

Astfel, 90 la sută din spitalizările pentru bronşiolită şi până la 50 la sută din spitalizările pentru pneumonii pe timp de iarnă sunt cauzate de VRS. În plus, există din ce în ce mai multe dovezi privind relaţia dintre infecţia cu VRS în copilărie şi problemele respiratorii la adulţi, de tip wheezing recurent (şuierătura respiratorie acută, pe aceeaşi tonalitate, perceptibilă la inspiraţie şi la expiraţie) şi astm bronşic.

Şeful Clinicii de neonatologie de la Maternitatea Polizu, profesor doctor Silvia Stoicescu, a afirmat că bebeluşii prematuri sunt în mod deosebit vulnerabili la VRS, datorită plămânilor subdezvoltaţi şi nivelurilor scăzute de anticorpi. Infecţiile VRS apar în epidemii sezoniere anuale care încep iarna şi durează până la începutul primăverii.

În cadrul acestei sesiuni a fost lansat un nou medicament, Synagis, care reduce în mod semnificativ spitalizările cauzate de VRS, cu 55 la sută la copiii prematuri şi la cei cu boli pulmonare cronice şi cu 45 la sută la copiii cu boli cardiace coronariene.

Synagis (paliviyumab) este primul anticorp monoclonal din lume folosit în pediatrie. El previne infecţiile respiratorii grave determinate de VRS la copiii cu risc crescut (prematuri, cu boli pulmonare cronice, cu afecţiuni cardiace congenitale sau cu deficit imun datorat diverselor cauze - HIV).

Prima doză de Synagis este recomandată înainte de sezonul VRS. Tratamentul începe în octombrie, se termină în martie şi constă în administrarea unei injecţii pe lună. Doza recomandată este de 15 mg pe kilogram, iar tratamentul este disponibil în fiole unice conţinând doze de 50 mg sau de 100 mg.

Dintre copiii infectaţi cu VRS, între 20 şi 40 la sută vor dezvolta o infecţie a tractului respirator inferior. În plus, VRS este cauza a până la 80 la sută din spitalizările copiilor datorate bronşitelor acute şi 60 la sută din cele datorate bolilor pulmonare.

VRS prezintă la început simptome asemănătoare unei răceli, cum ar fi febră, nas înfundat, tuse, majoritatea copiilor revenindu-şi în 8-15 zile. Totuşi, copiii cu risc crescut la infecţia cu VRS pot dezvolta complicaţii respiratorii grave.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici