- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- IERUSALIM, (12.11.2015, 14:49)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Una dintre cele mai misterioase structuri megalitice din Orientul Mijlociu, analizată de arheologi -FOTO
Un monument megalitic la fel de vechi ca Stonehenge, reprezentând una dintre cele mai misterioase structuri din Orientul Mijlociu, care a generat numeroase teorii şi interpretări, este analizat de o echipă de cercetători internaţională, informează Reuters.
Urmărește
1098 afișări
Una dintre cele mai misterioase structuri megalitice din Orientul Mijlociu, analizată de arheologi -FOTO (Imagine: AFP/Mediafax Foto)
Conducătorii auto care trec pe lângă acel sit preistoric, dacă nu sunt atenţi, riscă să nu vadă una dintre cele mai misterioase structuri din Orientul Mijlociu. Monumentul preistoric, construit din pietre, a rămas neobservat timp de multe secole, deşi a fost construit în mijlocul unui câmp perfect plat din Înălţimile Golan.
După ce Israelul a cucerit acel teritoriu, smulgându-l Siriei, în războiul din 1967, arheologii care studiau o serie de fotografii realizate din aer au remarcat un anumit model de cercuri, făcute din pietre de mari dimensiuni, care nu erau vizibile de la nivelul solului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Săpăturile arheologice care au urmat au dezvăluit faptul că acel complex neolitic era una dintre cele mai vechi şi mai ample structuri din întreaga regiune.
Cunoscut sub denumirea "Rujm el-Hiri" în arabă, ce înseamnă "movila din piatră a pisicii sălbatice", complexul are cinci cercuri concentrice, cel mai mare dintre ele având un diametru de 152 de metri, cu o uriaşă cameră mortuară în centru. Numele său în ebraică, "Gilgal Refaim" - "roata uriaşilor" -, se referă la o străveche rasă de uriaşi menţionată în biblie.
Monumentul are o vechime de 5.000 de ani, potrivit celor mai multe dintre estimări, fiind din acest punct de vedere contemporan cu Stonehenge. Spre deosebire de renumitul complex neolitic din Marea Britanie, ce a fost construit din aproximativ 100 de menhire uriaşe care susţin câteva praguri din piatră, structura din Platoul Golan este realizată din mii de pietre bazaltice mai mici, care au împreună o greutate de peste 40.000 de tone.
"Este un site enigmatic. Avem frânturi de informaţii, dar nu întreaga imagine de ansamblu", a spus Uri Berger, expert în morminte megalitice, cercetător la Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi.
"Cercetătorii vin aici, sunt uluiţi de acest sit şi apoi compun diverse teorii", a adăugat el.
Nimeni nu ştie cine a construit acest complex. Unii cred că ar fi putut fi o civilizaţie nomadă, care s-a stabilit în cele din urmă în acea regiune, dar ea ar fi avut nevoie de o uriaşă reţea de transport şi întreţinere, de care astfel de populaţii nu dispuneau la acea vreme.
Situl are şi o importanţă astrologică. În ziua cea mai scurtă şi în cea mai lungă a anului - în timpul solstiţiilor de iarnă şi de vară -, Soarele se aliniază în momentul în care răsare cu deschiderile dintre pietre.
Oamenii care stau în picioare în interiorul complexului au impresia că acesta seamănă cu un labirint, ai cărui pereţi din piatră s-au prăbuşit şi au fost acoperiţi de iarbă. Vizitatorii îşi pot da seama de tiparul circular al complexului dacă stau în vârful camerei funerare, ce are o înălţime de 5 metri. Altfel, forma rotundă a impresionantului monument neolitic este vizibilă doar din aer.
Fragmente de ceramică şi unelte din cremene au fost descoperite în urma mai multor săpături arheologice efectuate pentru a contribui la datarea sitului. Potrivit arheologilor, construcţia a debutat în jurul anului 3.500 î.e.n., iar alte zone ale complexului au fost adăugate ulterior pe parcursul următoarelor două milenii.
Complexul se află într-o zonă folosită în prezent de armata israeliană ca tabără de antrenament. Vizitatorii pot să exploreze zidurile şi camera funerară (ce are o lungime de 6 metri) doar în weekend şi de sărbătorile oficiale.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36