- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BRUXELLES, (04.02.2010, 12:48)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Undele cerebrale, mijloc de comunicare pentru pacienţii în stare vegetativă
Un pacient considerat timp de cinci ani a fi în stare vegetativă a fost capabil să răspundă unei echipe de medici prin "da" şi "nu" doar prin intermediul undelor cerebrale, potrivit unui studiu ale cărui concluzii au fost publicate în New England Journal of Medicine.
Urmărește
88 afișări
Undele cerebrale, mijloc de comunicare pentru pacienţii în stare vegetativă (Imagine din arhiva Mediafax Foto)
În 2003, un bărbat în vârstă de 29 de ani, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a supravieţuit unui grav accident de automobil, se explică în comunicatul Universităţii din Liège (Belgia), ai cărei cercetători au realizat acest studiu.
Pacientul nu putea să se mişte, nici să vorbească. Acest bărbat, trăind într-o ţară din Europa de Est, a fost considerat de medici că se află în stare vegetativă.
Activitatea lui cerebrală a fost examinată folosind o tehnică recentă, numită "imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională" (RMN funcţional), de către două echipe de specialişti de la universităţile din Liège şi Cambridge (Marea Britanie).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
Rumoare pe social media după ce Biden pare că jubilează la întâlnirea cu Trump de la Casa Albă
-
STB modifică traseele şi prelungeşte programul autobuzelor pentru meciul România-Kosovo
Atunci când pacientului i se puneau întrebări simple, ca de exemplu "Tatăl tău se numeşte Thomas?", în creierul său se activau aceleaşi zone ca în cazul persoanelor sănătoase.
"Am rămas perplecşi când am văzut rezultatele scanărilor efectuate pe acest pacient. El a fost capabil să răspundă corect la întrebări şi a făcut acest lucru prin simpla modulare a gândurilor sale, care au fost ulterior decodate prin tehnica RMN funcţional", a explicat Adrien Owen, profesor de neurologie la Universitatea Cambridge.
Studiul a fost efectuat pe alţi 23 de pacienţi diagnosticaţi în stare vegetativă. În cazul a patru pacienţi (17%), medicii au stabilit cu ajutorul acestei tehnici că sunt conştienţi.
Persoane aflate în comă "ar putea fi astfel întrebate despre durerile lor", a declarat neurologul Audrey Vanhaudenhuyse, adăugând, totuşi, că "nu toţi pacienţii în stare vegetativă sunt conştienţi".
Tehnica le-ar putea permite pacienţilor "să îşi exprime sentimentele şi să răspundă ei înşişi unor întrebări dificile, precum cea referitoare la eutanasie", consideră profesorul universitar Steven Laureys.
Acest caz reaminteşte de cel prezentat în presă în urmă cu două luni, al lui Rom Houben, un belgian victimă a unui accident de automobil, pe care medicii săi l-au considerau, în mod eronat, în comă timp de 23 de ani, înainte ca echipa coordonată de profesorul Laureys să descopere că pacientul era conştient de mediul în care se afla.
Acest bărbat în vârstă de 46 de ani comunică în prezent cu ajutorul unui computer special adaptat nevoilor sale şi intenţionează să scrie o carte.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
CANCAN.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe