Specialist în boli infecţioase: COVID-19 îi afectează şi pe cei tineri. Se comportă altfel decât virusurile pe care noi le cunoaştem

Publicat: 27 03. 2020, 21:11
Actualizat: 29 03. 2020, 16:14

This browser does not support the video element.

Astăzi ai aflat că o fată de 16 ani a fost răpusă de coronavirus. Este cea mai tânără victimă din Franţa. Acum specialiştii scot în evidenţă faptul că virusul nu afectează doar persoanele în vârstă. 

„În Italia crica 1800 de persoane care sunt în vârstă de 30 de ani sunt într-adevăr contaminate. Am văzut şi la noi, ultimul caz (deces) 45 de ani, deci nu mai poţi să spui că este tânără o persoană peste 65 de ani. Şi tinerii pot fi afectaţi de această boală mai ales dacă şi ei au nişte comorbidităţi”, afirmă Gheorghe Enache, medic primar boli infecţioase.

Pe lângă efectele cunoscute ale bolii în organism, trebuie să fim atenţi la unele simptome despre care s-a vorbit mai puţin până acum.

„Francezii au atras atenţia a unui semn mai puţin cunoscut, şi aş dori să îl aduc în discuţie, este un semn precoce, bolnavul îşi pierde brusc mirosul. ORL-iştii din Franţa au spus acest lucru că şi-au dat seama la mai multe persoane, unii acuză că şi-au pierdut chiar şi gustul, anosmia este un semn important. Şi americanii au spus de conjuctivită”, adăugă medicul. 

Iar idea că noul COVID-19 rezistă la încălzirea vremii este tot mai accentuată.

„Acest virus are nişte caracteristici. Se comportă altfel decât virusurile pe care noi le cunoaştem. Să nu uităm că coronavirusul a mai fost pe Terra. În 2003 a dat sindromul acut respirator sever şi în 2012 a dat o infecţie”, a mai afirmat acesta. 

Astfel, criza generată de pandemia de coronavirus depinde de cât de rapid vor fi dezvoltate medicamente sau vaccinuri împotriva COVID-19.