- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (12.03.2016, 14:22)
Unul dintre cele mai îndelungate mistere ale ştiinţei a fost rezolvat. Cauzele sunt cu totul altele decât s-a crezut până acum
Cauza dispariţiei ihtiozaurilor, un grup de reptile marine, asemănătoare cu delfinii, care a înflorit în mările Pământului pentru mai mult de 150 de milioane de ani, a fost elucidată recent, scrie Descopera.ro.
Urmărește
5678 afișări
Unul dintre cele mai îndelungate mistere ale ştiinţei a fost rezolvat. Cauzele sunt cu totul altele decât s-a crezut până acum
Oamenii de ştiinţă consideră că dispariţia acestui grup, acum 94 de milioane de ani, este cauzată de combinaţia fatală a încălzirii globale şi propriei lor incapacităţi de a evolua rapid.
Studiul, care a înclus multiple analize vaste, a negat precedentele cercetări că ihtiozaurii au fost în declin timp de zeci de milioane de ani şi au fost eliminaţi din cursa existenţială de alte animale de pradă, cum ar fi şopârlele oceanice numite mozazauri.
Studiul a demonstrat că mozazaurii mari au apărut, de fapt, abia după ce ihtiozaurii au dispărut.
"Am descoperit că ihtiozaurii au fost foarte diverşi, în ultima parte a dominaţiei lor", a declarat paleontologul Valentin Fischer, de la Universitatea belgiană din Liege, menţionând că mai multe specii cu diferite forme ale corpului şi diferite nişe ecologice au existat chiar dacă evoluţia ihtiozaurilor a început să stagneze.
"Considerăm că dispariţia a fost abruptă, nu una graduală", a adăugat paleontologul Roger Benson, de la Universitatea Oxford.
Ihtiozaurii au apărut în urmă cu aproximativ 248 milioane de ani. Ei au devenit vietăţile principale din ecosistemele marine în timp ce dinozaurii dominau pe uscat.
Asemeni unui delfin, aceştia aveau un design aerodinamic, erau înotători extrem de rapizi şi eficienţi, respirau cu aer, aveau înotatoare musculare şi aripioare verticale pe spate, cum au rechinii, nu orizontale ca la balene sau delfini. Ei posedau ochi neobişnuit de mari şi năşteau pui vii.
Unele exemplare măsurau cel puţin 1 metru în lungime, iar altele ajungeau la dimensiuni imense ca shonisaurus, care au trăit în urmă cu aproximativ 210 de milioane de ani şi ajungeau la aproximativ 21 de metri lungime.
"Shonisaurus a fost, probabil, cel mai mare animal care a apărut pe Pământ până la acel moment", a declarat Benson.
Cercetătorii au examinat profund înregistrările despre ihtiozaurii fosili, reconstruind diversitatea evolutivă a grupului şi examinând dovezi ale schimbărilor climatice, care coincid cu dispariţia lor.
Pământul s-a încălzit rapid, apropiindu-se de cele mai călduroase momente din ultimii 250 de milioane de ani, declanşând fluctuaţii puternice ale temperaturilor şi nivelul mărilor. Pentru un timp, fluxurile acvatice de la fundul mărilor au devenit sărăce în oxigenul atât de necesar pentru viaţa animalelor maritime.
Fischer a declarat că aceste schimbări probabil au modificat rutele ihtiozaurilor migratori, ei găseau tot mai greu hrană şi locuri potrivite pentru reproducere.
Alte creaturi marine, inclusiv rudele calmarilor şi scoicile de recif, au suferit, de asemenea, pierderi majore.
Sursa: Descopera
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
China îşi extinde influenţa în Marea Caraibilor şi strânge legăturile cu un fost aliat al Taiwanului
-
Armata iraniană a fost dotată cu o mie de drone noi. Mişcarea, cu puţin timp înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă
-
Sindicatele din administraţie: Funcţionarii publici, ţapi ispăşitori pentru eşecurile guvernării
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Scandal monstru după finala Casa iubirii: Acuzații de blat pentru Kanal D: V-ați bătut joc
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe