Unul dintre misterele Lunii, remarcat de astronauţii din misiunile "Apollo", elucidat de NASA

Unul dintre misterele Lunii, remarcat de astronauţii care au participat la misiunile "Apollo", a fost elucidat de curând de cercetătorii de la NASA, potrivit cărora satelitul natural al Terrei este înconjurat de un "inel de praf cosmic".

Urmărește
6017 afișări
Imaginea articolului Unul dintre misterele Lunii, remarcat de astronauţii din misiunile "Apollo", elucidat de NASA

Unul dintre misterele Lunii, remarcat de astronauţii din misiunile "Apollo", elucidat de NASA (Imagine: Sebastian Tataru/Mediafax Foto)

Astronomii americani spun că acel nor uriaş de praf cosmic creşte în densitate în timpul unor fenomene anuale, precum ploaia de meteori Geminide, informează dailymail.co.uk.

Inelul de praf, dispus în poziţie oblică în jurul satelitului Terrei, ar putea chiar să pericliteze viitoarele misiuni către planeta Marte şi explică în acelaşi timp motivul pentru care astronauţii din misiunile americane "Apollo" au văzut un fel de auroră misterioasă în jurul Lunii.

Rezultatele furnizate de sonda spaţială LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) sunt primele care confirmă faptul că Luna este înconjurată de un inel permanent de praf.

Norul a fost descoperit cu ajutorul datelor transmise de un dispozitiv aflat la bordul sondei LADEE, denumit Lunar Dust Experiment (LDEX), construit de cercetătorii de la Universitatea Boulder din statul american Colorado.

Plasat pe orbita lunară, instrumentul LDEX a monitorizat peste 140.000 de coliziuni dintre Lună şi mici corpuri cereşti pe parcursul misiunii sale de şase luni, care a fost lansată în septembrie 2013.

LADEE şi-a încheiat misiunea, aşa cum era prevăzut, prăbuşindu-se pe Lună pe 18 aprilie 2014, însă a transmis cercetătorilor de la NASA, înainte de finalul misiunii sale, o serie de date ştiinţifice extrem de preţioase.

Cu ajutorul acelor date, astrofizicienii americani au reuşit să înţeleagă felul în care exosfera lunară "respiră" şi se modifică şi felul în care stratul de praf de pe Lună variază în timp şi spaţiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici