- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- TAIPEI, (17.06.2009, 13:26)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Unul dintre misterele naturii a fost elucidat: cefalopodele detectează sunetele
Cefalopodele, grupul de animale marine din care fac parte caracatiţa, calmarul, sepia şi nautilus, pot să detecteze sunetele sub apă, potrivit unui studiu publicat în Comparative Biochemistry and Physiology, informează BBC News Online.
Urmărește
467 afișări
Unul dintre misterele naturii a fost elucidat: cefalopodele detectează sunetele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În comparaţie cu peştii, caracatiţele şi calmarii par să nu audă foarte bine. Faptul că reuşesc, totuşi, să audă, i-a făcut pe oamenii de ştiinţă să se întrebe dacă aceste animale inteligente se folosesc de sunete pentru a-şi prinde prada, pentru a comunica între ele sau pentru a se feri din calea prădătorilor.
Controversa referitoare la capacitatea cefalopodelor de a auzi datează încă de la începutul secolului al XX-lea. Mai mulţi oameni de ştiinţă au afirmat că acele exemplare de caracatiţe captive în laborator şi care erau oarbe, păreau să fie capabile să localizeze sunetele produse de ambarcaţiunile cu motor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Biden permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă ATACMS
-
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei
-
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Cele mai multe dintre cefalopode nu posedă o cavitate umplută cu aer, precum vezica peştilor, de care aceştia se folosesc pentru a auzi. Acest detaliu sugerează faptul că cefalopodele nu pot să detecteze componenta de presiune a undelor sonore.
Specialistul Hong Young Yan de la Taiwan National Academy of Science din Taipei a ajuns la concluzia că atât caracatiţele cât şi calmarii folosesc un alt organ, denumit statocist, pentru a capta şi interpreta undele sonore submarine.
Statocistul este o structură în formă de sac care conţine o substanţă mineralizată şi o serie de perişori senzitivi. Peştii şi diverse specii de creveţi folosesc şi ei această structură pentru a capta sunetele.
Cercetătorii din Taiwan au testat capacităţile auditive a două specii de cefalopode: caracatiţa comună (Octopus vulgaris) şi calmarul Sepioteuthis lessoniana, cunoscut şi sub denumirea de "Bigfin reef squid".
Ei au descoperit că exemplarele de caracatiţă aud sunetele a căror frecvenţă este cuprinsă între 400 Hz şi 1.000 Hz, iar calmarii detectează sunetele între 400Hz şi 1.500 Hz. Ambele specii aud cel mai uşor sunetele cu frecvenţa de 600 Hz.
Citește pe alephnews.ro: Oradea este noul oraș-vedetă al României. Ce a contribuit la dezvoltarea sa și cum a ajuns în „Cities of Tomorrow”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Peste 10.000 de absolvenți de Medicină susțin astăzi Examenul de Rezidențiat. Ce specializări au cele mai multe posturi scoase la concurs
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
NEWS ALERT Joe Biden permite Ucrainei să folosească rachetele americane cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei / Unde ar putea lovi Ucraina / Le Figaro: Undă verde pentru Ucraina şi din partea Franţei şi Marii Britanii
-
astăzi, 22:09
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace