- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- SAN FRANCISCO, (16.12.2008, 20:17)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Unul dintre sateliţii lui Saturn prezintă mişcări tectonice similare celor de pe Terra (Galerie Foto)
Cassini, sonda Agenţiei spaţiale americane (NASA) a relevat faptul că Enceladus, unul dintre sateliţii planetei Saturn, prezintă mişcări tectonice foarte asemănătoare celor de pe Terra, acest lucru venind în sprijinul ideii că el conţine apă în stare lichidă, informează bbc.co.uk.
Urmărește
109 afișări
Unul dintre sateliţii lui Saturn prezintă mişcări tectonice similare celor de pe Terra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Fotografiile satelitului Enceladus, acoperit de gheaţă, sugerează faptul că suprafaţa acestuia prezintă fisuri şi că plăcile tectonice au început să se îndepărteze unele de alte, într-un mod asemănător cu cel prin care plăcile tectonice de pe fundul oceanelor de pe Terra se îndepărtează unele de altele, pentru a remodela, ulterior, scoarţa tectonică.
Această informaţie a fost dată publicităţii în timpul convenţiei American Geophysical Union, care se desfăşoară la San Francisco.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Vezi aici galerie foto cu satelitul lui Saturn, Enceladus
Datele furnizate de sonda Cassini întăresc ideea că Enceladus ascunde sub suprafaţa lui îngheţată un ocean subteran.
"Pas cu pas, obţinem tot mai multe dovezi că există apă în stare lichidă pe Enceladus", a declarat Carolyn Porco, şeful departamentului de imagistică din cadrul misiunii sondei Cassini.
Observaţia că fundul oceanelor de pe Terra se fisurează, de-a lungul faliilor din mijlocul oceanului planetar, şi că plăcile tectonice se îndepărtează unele de altele, a reprezentat una dintre cele mai mari descoperiri ale secolului al XX-lea. Ea a devenit, totodată, unul din factorii-cheie ai teoriei plăcilor tectonice. Această teorie spune că plăcile tectonice alunecă unele sub altele şi sunt "reciclate", topindu-se în magma planetei.
Sonda Cassini a observat un fenomen similar pe Enceladus. Suprafaţa acestui satelit acoperit de gheaţă este străbătută de multe fisuri la polul sud al lui.
Paul Helfenstein, de la Cornell University, a folosit harta digitală a regiunii sudice a satelitului pentru a retrasa istoricul acestor fisuri, cu ajutorul mişcărilor lor pe ecranul unui computer, până în momentul în care acestea s-au potrivit perfect, precum piesele unui joc de puzzle.
În acest fel, el a demonstrat că fisurile s-au deplasat faţă de locaţia iniţială în care s-au produs. Această dovadă întăreşte teoria oamenilor de ştiinţă care susţin că sub suprafaţa de gheaţă a satelitului lui Saturn se află apă în stare lichidă.
În acest caz, Enceladus va reprezenta una dintre cele mai interesante destinaţii pentru viitoarele misiuni de explorare spaţială.
Până în prezent, cercetătorii ştiu deja că Enceladus conţine câteva dintre elementele fundamentale pentru apariţia şi susţinerea vieţii. Apa în stare lichidă era ingredientul major care lipsea.
Potrivit specialiştilor, există doar trei locuri în sistemul nostru solar despre care se ştie sau se bănuie că posedă apă în stare lichidă aproape de suprafaţă: Pământul, Europa, satelitul lui Jupiter, şi Enceladus, satelitul lui Saturn.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe