- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (24.12.2008, 09:53)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Urangutanii îşi fac unii altora favoruri
Urangutanii îşi fac favoruri unul altuia în ceea ce priveşte procurarea hranei, au descoperit cercetătorii, care spun că acest lucru este valabil numai dacă schimburile funcţionează în ambele direcţii, informează BBC News Online.
Urmărește
309 afișări
Urangutanii îşi fac unii altora favoruri
Cercetătorii de la Universitatea St Andrews au descoperit că urangutanii pot învăţa valoarea favorurilor şi a schimbului de astfel de facilităţi, ajutându-se unii pe alţii să procure banane.
Potrivit unui articol publicat în Biology Letters, cercetătorii susţin că acestea sunt primele dovezi privind "reciprocitatea calculată" la primatele non-umane.
Gorilele şi cimpanzeii sunt mult mai puţin dornici să coopereze, susţin oamenii de ştiinţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Doi urangutani - Bim şi Dok - care se află la grădina zoologică din Leipzig (Germania) s-au ajutat foarte mult unul pe celălalt. Iniţial, li s-au dat o serie de stimulente şi au învăţat să aprecieze valoarea fiecăruia. Astfel că autorii studiului au constatat că nu numai oamenii se gândesc ce pot da în schimb pentru o favoare, ci şi urangutanii.
Un animal poate oferi la schimb un soi de banane atunci când este vorba de cele pe care le mănâncă el sau un altul pentru a obţine alimente de la partenerii săi.
Iniţial, femela Dok a fost extrem de bună la jocul favorurilor pentru a obţine banane de la masculul Bim. Cu toate acestea, Bim a părut interesat, potrivit cercetătorilor, să câştige banane pentru femelă.
Pe măsură ce Dok a devenit din ce în ce mai disponibilă să îl ajute, Bim a făcut tot mai multe schimburi, până ce eforturile lor au fost egale.
"Există un calcul în spatele acestor acţiuni", a explicat Valerie Dufour, coordonatorul cercetării la universitatea scoţiană. "Dacă nu îmi dai suficient, atunci nu îţi dau nici eu; dacă îmi dai destul, atunci e ok, îţi cumpăr cooperarea şi mi-o asigur oferindu-ţi acelaşi lucru", adaugă ea, referindu-se la mecanismul de schimb al celor doi urangutani.
Numeroase animale fac schimb de bunuri şi servicii unii cu alţii. Cercetătorii spun că nu s-au constatat, până acum, în cadrul experimentelor, "schimburi calculate", în cadrul cărora animalele să îşi adapteze comportamentul în reacţie la modul în care sunt ajutate de altele.
"Nu numai oamenii calculează ce să ofere şi nu numai ei se aşteaptă să obţină ceva în schimb atunci când sunt cooperanţi. Urangutanii fac acelaşi lucru", a spus Dufour.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe