Urangutanii îşi fac unii altora favoruri

Urangutanii îşi fac favoruri unul altuia în ceea ce priveşte procurarea hranei, au descoperit cercetătorii, care spun că acest lucru este valabil numai dacă schimburile funcţionează în ambele direcţii, informează BBC News Online.

Urmărește
309 afișări
Imaginea articolului Urangutanii îşi fac unii altora favoruri

Urangutanii îşi fac unii altora favoruri

Cercetătorii de la Universitatea St Andrews au descoperit că urangutanii pot învăţa valoarea favorurilor şi a schimbului de astfel de facilităţi, ajutându-se unii pe alţii să procure banane.

Potrivit unui articol publicat în Biology Letters, cercetătorii susţin că acestea sunt primele dovezi privind "reciprocitatea calculată" la primatele non-umane.

Gorilele şi cimpanzeii sunt mult mai puţin dornici să coopereze, susţin oamenii de ştiinţă.

Doi urangutani - Bim şi Dok - care se află la grădina zoologică din Leipzig (Germania) s-au ajutat foarte mult unul pe celălalt. Iniţial, li s-au dat o serie de stimulente şi au învăţat să aprecieze valoarea fiecăruia. Astfel că autorii studiului au constatat că nu numai oamenii se gândesc ce pot da în schimb pentru o favoare, ci şi urangutanii.

Un animal poate oferi la schimb un soi de banane atunci când este vorba de cele pe care le mănâncă el sau un altul pentru a obţine alimente de la partenerii săi.

Iniţial, femela Dok a fost extrem de bună la jocul favorurilor pentru a obţine banane de la masculul Bim. Cu toate acestea, Bim a părut interesat, potrivit cercetătorilor, să câştige banane pentru femelă.

Pe măsură ce Dok a devenit din ce în ce mai disponibilă să îl ajute, Bim a făcut tot mai multe schimburi, până ce eforturile lor au fost egale.

"Există un calcul în spatele acestor acţiuni", a explicat Valerie Dufour, coordonatorul cercetării la universitatea scoţiană. "Dacă nu îmi dai suficient, atunci nu îţi dau nici eu; dacă îmi dai destul, atunci e ok, îţi cumpăr cooperarea şi mi-o asigur oferindu-ţi acelaşi lucru", adaugă ea, referindu-se la mecanismul de schimb al celor doi urangutani.

Numeroase animale fac schimb de bunuri şi servicii unii cu alţii. Cercetătorii spun că nu s-au constatat, până acum, în cadrul experimentelor, "schimburi calculate", în cadrul cărora animalele să îşi adapteze comportamentul în reacţie la modul în care sunt ajutate de altele.

"Nu numai oamenii calculează ce să ofere şi nu numai ei se aşteaptă să obţină ceva în schimb atunci când sunt cooperanţi. Urangutanii fac acelaşi lucru", a spus Dufour.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici