- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (24.12.2008, 09:53)
Urangutanii îşi fac unii altora favoruri
Urangutanii îşi fac favoruri unul altuia în ceea ce priveşte procurarea hranei, au descoperit cercetătorii, care spun că acest lucru este valabil numai dacă schimburile funcţionează în ambele direcţii, informează BBC News Online.
Urmărește
310 afișări
Urangutanii îşi fac unii altora favoruri
Cercetătorii de la Universitatea St Andrews au descoperit că urangutanii pot învăţa valoarea favorurilor şi a schimbului de astfel de facilităţi, ajutându-se unii pe alţii să procure banane.
Potrivit unui articol publicat în Biology Letters, cercetătorii susţin că acestea sunt primele dovezi privind "reciprocitatea calculată" la primatele non-umane.
Gorilele şi cimpanzeii sunt mult mai puţin dornici să coopereze, susţin oamenii de ştiinţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Doi urangutani - Bim şi Dok - care se află la grădina zoologică din Leipzig (Germania) s-au ajutat foarte mult unul pe celălalt. Iniţial, li s-au dat o serie de stimulente şi au învăţat să aprecieze valoarea fiecăruia. Astfel că autorii studiului au constatat că nu numai oamenii se gândesc ce pot da în schimb pentru o favoare, ci şi urangutanii.
Un animal poate oferi la schimb un soi de banane atunci când este vorba de cele pe care le mănâncă el sau un altul pentru a obţine alimente de la partenerii săi.
Iniţial, femela Dok a fost extrem de bună la jocul favorurilor pentru a obţine banane de la masculul Bim. Cu toate acestea, Bim a părut interesat, potrivit cercetătorilor, să câştige banane pentru femelă.
Pe măsură ce Dok a devenit din ce în ce mai disponibilă să îl ajute, Bim a făcut tot mai multe schimburi, până ce eforturile lor au fost egale.
"Există un calcul în spatele acestor acţiuni", a explicat Valerie Dufour, coordonatorul cercetării la universitatea scoţiană. "Dacă nu îmi dai suficient, atunci nu îţi dau nici eu; dacă îmi dai destul, atunci e ok, îţi cumpăr cooperarea şi mi-o asigur oferindu-ţi acelaşi lucru", adaugă ea, referindu-se la mecanismul de schimb al celor doi urangutani.
Numeroase animale fac schimb de bunuri şi servicii unii cu alţii. Cercetătorii spun că nu s-au constatat, până acum, în cadrul experimentelor, "schimburi calculate", în cadrul cărora animalele să îşi adapteze comportamentul în reacţie la modul în care sunt ajutate de altele.
"Nu numai oamenii calculează ce să ofere şi nu numai ei se aşteaptă să obţină ceva în schimb atunci când sunt cooperanţi. Urangutanii fac acelaşi lucru", a spus Dufour.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump