- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (31.08.2010, 14:13)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Urmele unui festin organizat în urmă cu 12.000 de ani, descoperite în Galilea
Rămăşiţele unui festin organizat în urmă cu 12.000 de ani, perioadă ce coincide cu începutul agriculturii, au fost descoperite într-o peşteră din Galilea ce era folosită ca mormânt, potrivit unui studiu publicat luni în Statele Unite ale Americii.
Urmărește
37 afișări
Urmele unui festin organizat în urmă cu 12.000 de ani, descoperite în Galilea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Până în prezent, cercetătorii doar bănuiau faptul că oamenii organizau festinuri înainte de perioada neolitică, ce a debutat în urmă cu 11.500 de ani, însă nu aveau nicio dovadă, a explicat Natalie Munro, de la Universitatea Connecticut din SUA, principalul autor al acestui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
"Această descoperire reprezintă prima dovadă solidă ce confirmă ipoteza potrivit căreia festinurile în grup existau deja şi erau organizate probabil destul de frecvent la începutul perioadei de tranziţie şi odată cu apariţia agriculturii", a adăugat Natalie Munro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis lovește fulgerător prin desecretizarea documentelor din ședința CSAT. Instituțiile statului au știut de campania de promovare a lui Călin Georgescu încă din 2021
-
Ciolacu anunţă că o susţine pe Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
-
MAI, despre documentele declasificate din şedinţa CSAT: A fost un tipar similar la nivelul Ucrainei înainte de a fi agresată de Rusia
-
BREAKING NEWS PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile formează o coaliţie pentru stabilitate şi modernizare. Recomandă românilor ca la prezidenţiale să voteze împotriva extremismulului şi populismului
Termenul "neolitic" desemnează epoca pietrei noi - sau a pietrei şlefuite -, care succede epocii pietrei vechi - paleolitic.
Neoliticul, care s-a încheiat în jurul anului 3.500 î.e.n., este perioada în care oamenii au trecut de la stadiul de vânători la cel de agricultori şi crescători de animale.
Natalie Munro şi colega ei Leore Grosman, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, au descoperit în Galilea rămăşiţele a cel puţin 71 de broaşte ţestoase şi ale trei alte animale sălbatice, o densitate neobişnuit de mare pentru acea perioadă, în două gropi săpate printr-o tehnică specială.
Carapacele broaştelor ţestoase şi oasele altor animale prezintă anumite urme care indică faptul că aceste vieţuitoare au fost tranşate şi preparate pentru a fi mâncate de către oameni.
Una dintre gropi a fost săpată în cadrul unui ritual de înmormântare, iar cealaltă, în cadrul unui ritual de sărbătoare, afirmă autorii studiului.
În prima groapă, carapacele de broască ţestoasă erau dispuse deasupra, în jurul şi sub rămăşiţele pământeşti ale unei femei în vârstă, înmormântată în cadrul unui ritual specific, determinându-i pe oamenii de ştiinţă să creadă că acel festin a fost organizat cu ocazia acelor funeralii.
Carnea celor 71 de broaşte ţestoase ar fi putut hrăni circa 35 de persoane, au calculat autorii studiului, care au precizat că la festin ar fi putut participa însă un număr mult mai mare de oameni.
Unul dintre principalele motive pentru care oamenii au început să organizeze petreceri şi apoi, puţin mai târziu, să cultive plante şi să crească animale pentru a-şi asigura surse proprii de alimente se explică prin creşterea accelerată a populaţiei şi prin modificările ce au avut loc în cadrul resurselor de hrană disponibile.
Citește pe alephnews.ro: Ce planuri are Rusia cu România? Putin râde de țara noastră după decizia CCR de renumărare a voturilor, iar Alexandr Dughin a afirmat că „România va fi parte a Rusiei”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Elena Lasconi, declarație năucitoare despre Călin Georgescu: 'Mă întreb dacă e om, pare un…'
CANCAN.RO
Amendă de 7.500 lei pentru românii care fac acest lucru. Mulți români comit această greșeală în decembrie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe