- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (23.02.2009, 20:47)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vaccin universal împotriva gripei, pe cale de a fi produs
Cercetătorii americani au reuşit să producă în laborator nişte anticorpi umani capabili să anihileze mai multe tipuri de rădăcini virale, inclusiv pe cea a virusului letal al gripei aviare - H5N1 - şi pe cea a "gripei spaniole", care a făcut milioane de victime în 1918.
Urmărește
21 afișări
Vaccin universal împotriva gripei, pe cale de a fi produs (Imagine: Mediafax Foto)
Cercetătorii au descoperit, în urma testelor efectuate pe şoareci, că aceşti anticorpi se ataşează pe o anumită secvenţă moleculară din interiorul virusului gripal, sabotând astfel capacitatea agenţilor patogeni de a se infiltra în celulele pe care urmează să le contamineze.
Deoarece această secvenţă moleculară, denumită de specialişti "călcâiul lui Ahile al virusurilor", este stabilă din punct de vedere genetic şi a rezistat diverselor mutaţii apărute de-a lungul timpului, anticorpii sunt eficienţi împotriva mai multor tipuri de rădăcini virale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Această descoperire "reprezintă o promisiune pentru dezvoltarea în viitor a unor medicamente capabile să trateze şi să prevină rădăcinile virale sezoniere şi pandemice", a declarat Anthony Fauci, directorul National Institute of Allergy and Infectious Diseases, finanţatorul acestui studiu.
Testele clinice pe oameni vor putea începe peste câţiva ani, au declarat cercetătorii.
Gripele sezoniere ucid peste 250.000 de persoane în fiecare an, iar pandemiile de gripă, care apar odată cu dezvoltarea unei rădăcini virale mortale, ce anihilează sistemul imunitar al oamenilor, rămân în continuare o ameninţare reală pentru umanitate.
Vaccinurile pot constitui o măsură de protecţie împotriva gripei, dar chiar şi virusurile sezoniere evoluează foarte rapid, iar tratamentele trebuie înnoite în fiecare an. Chiar şi în aceste condiţii, ele nu sunt întotdeauna eficiente.
O echipă de specialişti condusă de Wayne Marasco, profesor la Harvard Medical School, a scanat în laborator zeci de miliarde de anticorpi mononucleici.
Anticorpii, produşi de celulele albe ale sistemului imunitar, sunt proteine extrem de specializate, care caută şi se conectează la anumite molecule mai mari, denumite antigeni, aflate la suprafaţa bacteriilor sau virusurilor ce au pătruns în organism. Odată conectaţi, anticorpii joacă rolul de far semnalizator pentru celulele sistemului imunitar, care încep să atace agenţii patogeni. Deşi mai rar, anticorpii pot uneori să dezactiveze singuri anumiţi agenţi patogeni.
Anticorpii mononucleici au fost obţinuţi în laborator dintr-o singură celulă-mamă, folosind o tehnică concepută în urmă cu mai bine de 30 de ani. În tratamentul împotriva cancerului, anticorpii ajută sistemul imunitar să atace ţintele corecte, reprezentate de celulele tumorale din organism.
Marasco a folosit zece din aceşti anticorpi artificiali pentru a ataca virusul gripei aviare, H5N1, potrivit acestui studiu, publicat în revista Nature Structural and Molecular Biology.
În testele efectuate pe şoareci, specialiştii au descoperit că trei dintre aceşti anticorpi mononucleici au neutralizat 10 din cele 16 rădăcini virale cunoscute, de tip A, inclusiv pe cea a virusului H5N1.
Până în prezent, doar persoanele aflate în contact foarte strâns cu bolnavi s-au infectat cu această rădăcină virală mortală H5N1. Specialiştii se tem, însă, că o viitoare mutaţie ar putea "să sară de la o specie la alta" şi să devină uşor transmisibilă în rândul oamenilor.
Testele de laborator au avut rezultate încurajatoare, mai ales că un anumit tip de anticorpi a anihilat mai multe rădăcini virale, prin forţe proprii, fără să mai fie nevoit să solicite ajutor din partea celulelor sistemului imunitar.
Pentru a afla cum a fost posibil acest lucru, Marasco a colaborat cu cercetătorii de la Infectious and Inflammatory Disease Center din La Jolla (California), pentru a analiza structura moleculară a acestui anticorp. Ei au descoperit că prin intermediul unei proteine denumită hemaglutină (HA), aflată la suprafaţa virusului, anticorpii creaţi în laborator au distrus capacitatea agentului patogen de a-şi schimba forma pentru a intra în interiorul celulelor din organism.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:21
Uciderea rabinului din Emiratele Arabe Unite. Trei suspecţi din Uzbekistan au fost arestaţi
-
astăzi, 13:07
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%