Variola maimuţei. Experţi: e nevoie de câteva luni pentru ca epidemia să atingă punctul maxim

Numărul cazurilor de variola maimuţei nu se va stabiliza cel puţin în următoarele 4 - 6 luni, spun experţii.

Urmărește
593 afișări
Imaginea articolului Variola maimuţei. Experţi: e nevoie de câteva luni pentru ca epidemia să atingă punctul maxim

Variola maimuţei. Experţi: e nevoie de câteva luni pentru ca epidemia să atingă punctul maxim

Oamenii de ştiinţă care sfătuiesc Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cu privire la variola maimuţei spun că se reduce perioada pentru a opri răspândirea acesteia, cazurile dublându-se la fiecare două săptămâni, ceea ce duce cu gândul la faptul că va fi nevoie de câteva luni pentru ca epidemia să atingă punctul maxim, notează Reuters.

OMS Europa a prognozat puţin peste 27.000 de cazuri de variola maimuţei în 88 de ţări până la 2 august, faţă de 17.800 de cazuri în aproape 70 de ţări la ultima numărătoare.

Previziuni dincolo de această dată sunt grele de făcut, au declarat pentru Reuters mai mulţi oameni de ştiinţă, dar este probabil să existe o transmitere susţinută timp de mai multe luni şi posibil mai mult, au spus aceştia.

"Trebuie să ne punem în faţa acestei situaţii", a declarat Anne Rimoin, profesor de epidemiologie la Universitatea din California, Los Angeles.

"Este clar că fereastra de oportunitate pentru a face acest lucru se închide", a adăugat Rimoin, membră a comitetului de experţi al OMS privind variola maimuţei, care s-a reunit săptămâna trecută pentru a stabili dacă epidemia constituie o urgenţă de sănătate globală.

Majoritatea membrilor comitetului a votat împotriva acestei măsuri şi, într-o mişcare fără precedent, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat oricum urgenţa. Acţiunile care decurg din această declaraţie trebuie să fie urgente, inclusiv creşterea vaccinării, testarea, izolarea celor infectaţi şi urmărirea contactelor, au declarat experţii în sănătate mondială.

"Transmiterea este în mod clar necontrolată", a declarat Antoine Flahault, director al Institutului de Sănătate Globală de la Universitatea din Geneva, care prezidează grupul consultativ al OMS Europa.

Jimmy Whitworth, profesor la Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra, a declarat că se aşteaptă ca numărul cazurilor să nu se stabilizeze cel puţin în următoarele 4 - 6 luni sau până când cei cu cel mai mare risc de infectare vor fi fie vaccinaţi, fie infectaţi.

Organizaţiile de sănătate sexuală au estimat recent că ar putea fi vorba de aproximativ 125.000 de persoane în Marea Britanie.

Variola maimuţei a fost o problemă de sănătate publică neglijată la nivel mondial în unele părţi ale Africii timp de decenii, dar în luna mai au început să fie raportate cazuri în afara ţărilor în care este endemică. În general, provoacă simptome uşoare până la moderate, inclusiv febră, oboseală şi leziunile cutanate dureroase caracteristice, care se rezolvă în câteva săptămâni. Cinci persoane au murit în actuala epidemie, toate în Africa.

Dincolo de Africa, variola maimuţei se răspândeşte mai ales la bărbaţii care fac sex cu bărbaţi, ceea ce pune în alertă clinicile de sănătate sexuală.

În timp ce variola maimuţei nu provoacă un număr mare de decese la nivel global, un virus neplăcut care îşi face loc în noi populaţii este totuşi o veste proastă, au declarat oamenii de ştiinţă.

Transmiterea continuă ar putea duce, de asemenea, la mutaţii care să facă virusul mai eficient în răspândirea la om, au spus oamenii de ştiinţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici