Vase de ceramică vechi de 9.000 de ani, în Maroc

Vase de ceramică, considerate cele mai vechi fabricate în Maroc, au fost descoperite în apropierea localităţii Nador de o echipă de arheologi marocani şi germani, potrivit autorităţilor marocane.

Urmărește
513 afișări
Imaginea articolului Vase de ceramică vechi de 9.000 de ani, în Maroc

Vase de ceramică vechi de 9.000 de ani, descoperite în Maroc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Descoperirea a fost făcută în perimetrul sitului arheologic de la Hassi Ouenzga, din Saka, unde se află un străvechi adăpost ce a servit drept locuinţă pentru populaţiile neolitice din această zonă, în urmă cu 9.000 de ani.

Echipa de arheologi este alcătuită din specialişti de la Institutul naţional marocan pentru ştiinţe, arheologie şi patrimoniu (INSAP) şi de la Institutul german de arheologie.

În opinia acestor specialişti, coordonaţi de Abdeslam Mikdad şi Josef Eiwanger, vasele de ceramică aparţinând culturii Hassi Ouenzga au fost realizate cu aproximativ 2.000 de ani înainte de cele mai vechi recipiente descoperite până în prezent în Maroc şi în celelalte ţări maghrebiene.

Populaţiile umane care au trăit în această zonă au lăsat în urma lor multe vestigii aparţinând diferitelor faze ale neoliticului. Cel mai recent obiect de ceramică descoperit în Maroc datează din anul 6.000 î.Cr.

Descoperirea indiciilor care atestă stăpânirea de către oameni a tehnicilor de fabricare a ceramicii încă de la mijlocul celui de-al şaptelea mileniu înaintea erei noastre reprezintă o informaţie care poate modifica în profunzime percepţia pe care specialiştii au avut-o despre comunităţile umane de la începutul neoliticului, în regiunea Marocului. Ceramica avea o importanţă socială şi economică considerabilă, deoarece ea facilita comerţul dintre comunităţile umane.

Fabricarea vaselor de ceramică dovedeşte şi anumite schimbări în obiceiurile culinare, dar şi faptul că apa era păstrată mai uşor. După apariţia agriculturii şi a domesticirii unor specii de animale (oi, capre, vaci), ceramica a jucat un rol primordial în evoluţia socio-economică a populaţiilor umane străvechi.

Echipa de cercetători a programului din Munţii Rif orientali, situaţi în nordul Marocului, a început lucrările în 1994 şi a făcut deja numeroase descoperiri până în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici