- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (07.12.2009, 18:24)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vedere High Definition cu un nou tip de implant ocular
Un nou tip de lentile artificiale care pot fi implantate în ochi şi reglate pentru a oferi pacientului o vedere perfectă, de înaltă rezoluţie, au fost concepute de o echipă internaţională de cercetători, informează dailymail.co.uk.
Urmărește
1023 afișări
Vedere High Definition cu un nou tip de implant ocular (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Primul implant de lentile artificiale, folosite pentru a trata cataracta, a fost realizat în urmă cu 60 de ani, la Londra.
Realizată de chirurgul oftalmolog Harold Ridley, această operaţie a reprezentat conceptul care a salvat vederea a milioane de persoane.
Fabricate dintr-un material special, noile lentile au capacitatea de a-şi modifica forma, atunci când o rază laser de o anumită intensitate este proiectată asupra lor, ceea ce înseamnă că aceste lentile pot fi "proiectate" în funcţie de nevoile pacienţilor, ele putând fi folosite de bolnavii suferind de cataractă, miopie, hipermetropie sau astigmatism.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi ce ai de făcut la alegeri. Pui ștampila pe alb!
-
Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce enclava palestiniană
-
DNA despre scandalul panourilor: nu este dispusă efectuarea urmăririi penale faţă de nicio persoană
-
Procurorii din New York spun că se vor opune respingerii condamnării lui Trump
Operaţiile de implantare a lentilelor reglabile în funcţie de lumină (Light Adjustable Lens) - fabricate de compania americană Calhoun Vision, Inc., în colaborare cu trustul german Carl Zeiss Meditec AG. -, au avut loc pe pacienţi din Marea Britanie, în ultimele luni, fiind efectuate de chirurgul oftalmolog Bobby Qureshi.
"De acum înainte, poţi să le promiţi pacienţilor care vor suporta o operaţie de cataractă că vor avea o vedere perfectă, indiferent dacă înainte de operaţie acest lucru nu era posibil. Mulţi oameni vor putea avea o «super-vedere», superioară scorului de 20/20 care caracterizează vederea normală. Fiecare ochi prezintă imperfecţiuni microscopice care pot să limiteze vederea. Cu aceste lentile putem să corectăm aceste imperfecţiuni şi le putem oferi oamenilor o vedere High Definition", a declarat Bobby Qureshi.
Cataracta este o maladie care afectează cristalinul, acea parte a ochiului care focalizează raza de lumină pe retină pentru a forma o imagine.
Pe măsură ce cristalinul îmbătrâneşte, el începe să se îngălbenească şi să se opacizeze. Lumina nu mai poate ajunge pe retină, iar vederea devine tot mai înceţoşată. Dacă nu este tratată, cataracta poate conduce la orbire.
Aproximativ o treime din persoanele în vârstă de peste 65 de ani din Marea Britanie au cataractă la ambii ochi. Tratamentul tipic constă într-un implant de cristalin, însă vederea perfectă nu poate fi garantată, deoarece este inserat doar cristalin monofocal, care, deşi îmbunătăţeşte vederea, prezintă un singur punct de focalizare, iar pacienţii au nevoie în continuare de ochelari.
În urmă cu zece ani a apărut şi cristalinul artificial multifocal, oferind pacienţilor o vedere mai bună, atât de aproape, cât şi la distanţă. Însă mulţi dintre pacienţi au avut în continuare probleme cauzate de astigmatism şi au necesitat intervenţii prin laser sau au avut nevoie de ochelari.
În schimb, noile lentile reglabile în funcţie de lumină pot fi implantate în ochi, iar rigiditatea şi gradul lor de curbură pot fi modificate din afara ochiului, cu ajutorul unui computer.
Aceste lentile tratează toate persoanele care suferă de hipermetropie - o maladie care se declanşează, de obicei, în jurul vârstei de 40 de ani şi afectează toate persoanele în vârstă, la un moment dat. Aceste lentile suprimă nevoia de mai purta ochelari, spun specialiştii.
Citește pe alephnews.ro: Gemini este acuzat că i-a spus unui utilizator „te rog să mori” și „ești o pierdere de timp și de resurse. Ești o pată pe univers”
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu
CANCAN.RO
Cele 15 legume care previn cancerul, potrivit lui Dragoș Pătraru. Se găsesc în toate piețele și supermarketurile din România
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe