Veninul de păianjen ar putea deţine secretul pentru fabricarea unei noi clase de analgezice

Oamenii de ştiinţă australieni care au analizat compoziţia chimică a veninului de păianjen au anunţat că au identificat şapte compuşi ce blochează o etapă esenţială în capacitatea organismului uman de a transmite spre creier semnale asociate cu senzaţia de durere.

Urmărește
388 afișări
Imaginea articolului Veninul de păianjen ar putea deţine secretul pentru fabricarea unei noi clase de analgezice

Veninul de păianjen ar putea deţine secretul pentru fabricarea unei noi clase de analgezice (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

În acest studiu, care ar putea duce în viitorul apropiat la dezvoltarea unei noi clase de analgezice, cercetătorii australieni s-au concentrat pe 206 specii de păianjeni şi au analizat anumite molecule din veninul acestora care blochează activitatea nervilor, în special prin intermediul procesului denumit "canalele Nav1.7".

Experţii afirmă că o persoană din cinci suferă pe plan mondial de dureri cronice, iar tratamentele actuale eşuează adeseori în obiectivul lor de a oferi pacienţilor un efect calmant pe termen lung. Costul economic este de asemenea uriaş, întrucât durerile cronice generează cheltuieli medicale estimate la 600 de milioane de dolari doar în Statele Unite ale Americii.

Oamenii simt durerea în corp atunci când nervii din regiunile afectate trimit anumite semnale spre creier prin intermediul procesului denumit "canalele durerii". Acesta este tocmai procesul pe care oamenii de ştiinţă încearcă să îl întrerupă cu ajutorul unor noi analgezice.

"Un compus care este capabil să blocheze canalele Nav1.7 prezintă un interes deosebit", a declarat Glenn King, profesor la Universitatea Queensland din Australia, coordonatorul studiului.

Studii anterioare au descoperit o rezistenţă deosebită la durere în rândul persoanelor lipsite de canalele Nav1.7, graţie unei mutaţii genetice naturale, aşadar blocarea acelei căi de transmitere a durerii ar avea potenţialul de a elimina această senzaţie şi în cazul persoanelor înzestrate cu canale senzoriale obişnuite.

Studiul a fost publicat în British Journal of Pharmacology.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici