Venitul familiei influenţează capacitatea de exprimare a copiilor

Venitul familiei influenţează capacitatea de exprimare a copiilor, cei din familii mai înstărite putând transmite mai multe sensuri prin limbaj gestual şi dezvolta un vocabular mai bogat faţă de cei din familiile cu venituri modeste, arată un studiu al Universităţii din Chicago (SUA).

Urmărește
106 afișări
Imaginea articolului Venitul familiei influenţează capacitatea de exprimare a copiilor

Venitul familiei influenţează capacitatea de exprimare a copiilor (Imagine: Mediafax Foto)

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au studiat 50 de familii din zonă, diferite ca statut social, axându-se pe carierele adulţilor şi activităţile cotidiene pe care le desfăşurau acasă cu copiii.

Astfel, ei au descoperit că diferenţele în limbajul gestual al părinţilor se reflectă în cel al copiilor. În plus, diferenţele de nivel al statutului socio-economic se reflectă şi în abilităţile copiilor de a învăţa cuvinte noi, după cum a subliniat psihologul Meredith Rowe, unul dintre autorii studiului.

Copiii cu vârsta medie de un an şi două luni care proveneau din familii cu studii superioare şi cu venituri mari puteau transmite prin gesturi, în medie, 24 de sensuri, în timp ce cei din familii cu venituri mai mici transmiteau, în medie, 13 înţelesuri.

Această diferenţă se perpetua la nivelul învăţării vocabularului, astfel încât, acei copii care la un an şi două luni comunicau printr-o paletă mai largă de gesturi, aveau şi un vocabular mai bogat la vârsta de patru ani şi jumătate, care era îmbogăţit, apoi, în timpul şcolii.

"Limbajul gestual al copiilor poate juca un rol indirect în învăţarea vocabularului, solicitând intervenţii verbale din partea părinţilor. De exemplu, atunci când copilul arată spre o păpuşă, mama ar putea spune «da, este o păpuşă», furnizând un cuvânt pentru obiectul care este în atenţia copilului", notează autorii studiului, publicat în revista Science.

Vocabularul reprezintă "un indicator cheie pentru succesul copilului la şcoală, acesta fiind motivul principal pentru care copiii din familii mai sărace îşi încep studiile cu un risc mai mare de eşec faţă de colegii lor din familii mai înstărite", spune coautorul studiului, Susan Goldin-Meadow.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici