- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- STOCKHOLM, (07.10.2009, 13:56)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz şi Ada E. Yo - Nobel pentru chimie pe 2009
Premiul Nobel pentru chimie pe 2009 a fost decernat, miercuri, cercetătorilor american de origine indiană Venkatraman Ramakrishnan, american Thomas A. Steitz şi israeliană Ada E. Yo, pentru studii efectuate asupra ribozomilor, informează nobelprize.org.
Urmărește
125 afișări
Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz şi Ada E. Yo - Nobel pentru chimie pe 2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Comitetul Nobel a acordat premiul pentru chimie pe 2009 cercetătorilor care au studiat unul dintre procesele vitale ale vieţii - mecanismul prin care ribozomii prelucrează informaţiile conţinute în ADN şi le tranformă în structurii vii. Ribozomii produc proteine, care au un rol vital în structura chimică a tuturor organismelor vii. Ribozomii au o importanţă extrem de mare pentru viaţă şi reprezintă, totodată, o ţintă principală pentru punerea la punct a noilor medicamente antibiotice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
Premiul Nobel pentru chimie din acest an a revenit cercetătorilor Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz şi Ada E. Yonath, "pentru studiile lor privind structura şi funcţiile ribozomilor", se indică în comunicatul comitetului Nobel. Cei trei cercetători au prezentat structura ribozomului şi modul în care acesta funcţionează la nivel subatomic. Toţi trei au folosit o metodă numită "cristalografie cu raze X" pentru a alcătui o hartă cu poziţia fiecăruia dintre sutele de mii de atomi care alcătuiesc un ribozom.
Venkatraman Ramakrishnan este cetăţean american, născut în 1952, în India, fiind în prezent coordonatorul diviziei de studii structurale din cadrul MRC Laboratory of Molecular Biology, din Cambridge (Marea Britanie).
Thomas A. Steitz este cetăţean american, născut în 1940 în statul Milwaukee, fiind profesor de biofizică moleculară şi biochimie la Howard Hughes Medical Institute şi la Universitatea Yale (SUA).
Ada E. Yonath este cetăţean israelian, născută în 1939, în Ierusalim, profesoară de biologie structurală şi directoarea Helen & Milton A. Kimmelman Center for Biomolecular Structure & Assembly din cadrul Weizmann Institute of Science din Israel.
În 2008, premiul Nobel pentru chimie a fost atribuit cercetătorilor Osamu Shimomura, Martin Chalfie şi Roger Y. Tsien, din Statele Unite, pentru descoperirea şi dezvoltarea proteinei cu fluorescenţă verde (GFP).
Sezonul premiilor Nobel pe 2009 a debutat luni, când cercetătorii americani Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider şi Jack W. Szostak au fost recompensaţi cu premiul pentru medicină, pentru descoperirile lor asupra telomerazei, o enzimă care protejează cromozomii împotriva îmbătrânirii.
Marţi, cercetătorii Charles K. Kao, Willard S. Boyle şi George E. Smith, consideraţi părinţii fibrelor optice şi ai imagisticii digitale, au primit premiul Nobel pentru fizică.
Premiul Nobel pentru literatură va fi anunţat joi, 8 octombrie.
Premiul Nobel pentru pace, singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel, va fi anunţat vineri, 9 octombrie.
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 12 octombrie.
Premiul Nobel este însoţit de un cec de 10 milioane de coroane suedeze (980.000 de euro), sumă ce poate fi împărţită între cel mult trei laureaţi. Ceremonia de înmânare a premiilor Nobel are loc, potrivit tradiţiei, pe 10 decembrie.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe