- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (17.12.2014, 20:30)
- Florin Badescu
Venus Express şi-a încheiat misiunea. Sonda spaţială europeană a rămas fără carburant, după opt ani petrecuţi pe orbita planetei Venus
Sonda spaţială europeană Venus Express a rămas fără carburant, după opt ani petrecuţi pe orbita planetei Venus, supranumită "sora falsă a Terrei", şi va arde în atmosfera acesteia, a anunţat miercuri Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Urmărește
359 afișări
Venus Express şi-a încheiat misiunea. Sonda spaţială europeană a rămas fără carburant, după opt ani petrecuţi pe orbita planetei Venus (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Fără carburant, inginerii de la ESA nu vor mai putea să controleze altitudinea sondei. Venus Express "se va prăbuşi în mod natural în atmosfera venusiană în următoarele săptămâni", a precizat ESA într-un comunicat.
Lansată în noiembrie 2005, Venus Express s-a plasat pe orbita planetei Venus pe 11 aprilie 2006, realizând cu succes un studiu detaliat despre relieful şi atmosfera acesteia. Orbita ei urma o buclă eliptică de 24 de ore, care o aducea de la o distanţă de 66.000 de kilometri deasupra polului sudic al planetei Venus până la o altitudine de circa 250 de kilometri deasupra polului nordic.
Misiunea iniţială a sondei a fost prelungită de mai multe ori şi, în primăvara acestui an, Venus Express s-a lansat într-o ultimă aventură, o operaţiune de "frânare atmosferică", ce a constat într-un "plonjon controlat" în atmosfera lui Venus.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
În vara acestui an, sonda a "pendulat" între atmosfera venusiană şi în afara acesteia, la fiecare apropiere maximă a sa de planetă, ajungând până la o distanţă de 130-135 de kilometri de suprafaţa acesteia.
După ce a supravieţuit acestei experienţe periculoase, sonda Venus Express a urcat la sfârşitul lunii iulie pe o nouă orbită, la o altitudine de circa 460 de kilometri, pentru a-şi relua observaţiile. Acea orbită s-a degradat treptat sub efectul forţei de gravitaţie, iar ESA a decis să realizeze la sfârşitul lunii noiembrie o nouă serie de manevre pentru a ridica şi pentru a prelungi încă o dată această misiune.
Dar, începând din 28 noiembrie, contactele cu sonda au devenit limitate şi instabile.
În timpul misiunii sale, sonda europeană a realizat un studiu complet asupra ionosferei şi atmosferei planetei Venus, care a permis savanţilor să formuleze o serie de concluzii importante despre suprafaţa planetei, a explicat coordonatorul misiunii, Hakan Svedhem.
Adeseori numită, impropriu, "steaua ciobanului", Venus s-a format în aceeaşi epocă şi în aceeaşi regiune din spaţiu ca Terra, probabil pe baza unor materiale similare. Ea are o mărime asemănătoare cu Terra: 95% din diametrul terestru şi 80% din masa planetei noastre.
Totuşi, în timp ce Terra adăposteşte viaţa, Venus este în prezent o planetă neospitalieră. Venus este o planetă extrem de uscată, iar în atmosfera ei, compusă majoritar din gaz carbonic, se produce un intens efect de seră, care ridică temperatura la suprafaţa ei la valori care depăşesc 450 de grade Celsius.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe