- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (31.05.2012, 15:35)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Venus trece prin faţa Soarelui: o ocazie rară de a verifica tehnicile de observare a exoplanetelor - VIDEO
Apropiata trecere a planetei Venus prin faţa Soarelui reprezintă o ocazie rară de a verifica tehnicile de observare a exoplanetelor îndepărtate care tranzitează prin faţa stelelor lor, afirmă astronomii, care consideră că această aliniere este un eveniment ştiinţific major.
Urmărește
996 afișări
Venus trece prin faţa Soarelui: o ocazie rară de a verifica tehnicile de observare a exoplanetelor - VIDEO
Evenimentul va putea fi observat pe 5 iunie sau pe 6 iunie, în funcţie de locul de pe Terra unde se află privitorul. Fenomenul se va produce începând cu ora 1.05 (ora României) şi se va încheia la 7.55 (ora României), astfel că va putea fi observat în ţara noastră în primele ore ale dimineţii, potrivit transitinfovenus.nl.
Trecerea planetei Venus prin faţa Soarelui va fi vizibilă în întregime din regiunea Oceanului Pacific, începând din estul Australiei, dar mai ales din Hawaii, unde se află multe dintre cele mai puternice telescoape din lume, precum cel de la Observatorul Mauna Kea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
În Statele Unite, tranzitul va începe pe 5 iunie după-amiază, iar Soarele va apune înainte de încheierea fenomenului. În Europa, va fi exact invers - în zorii zilei de 6 iunie, Venus va fi început deja să treacă prin faţa Soarelui.
"Acest eveniment este o mare şansă, întrucât el ne permite să studiem foarte detaliat un fenomen pe care noi îl observăm de la distanţe foarte mari în galaxia noastră (Calea Lactee), iar acest fapt ne va oferi un spor de încredere în privinţa capacităţii de interpretare a semnalelor pe care le detectăm", a declarat astronomul Rick Fienberg de la American Astronomical Society.
Următoarea trecere a planetei Venus printre Soare şi Terra va avea loc abia în 2117, adică peste 105 ani. Aceste tranzitări au loc în pereche, la intervale de opt ani, iar apoi nu se mai produc timp de peste un secol. În secolul al XXI-lea, precedenta aliniere a avut loc în 2004, iar în secolul al XX-lea nu a avut loc niciuna.
"Trecerea lui Venus prin faţa Soarelui reprezintă exact acelaşi fenomen captat de satelitul american Kepler care monitorizează alte stele atunci când planetele lor trec prin faţa lor", a precizat Rick Fienberg.
Totuşi, în cazul acestor exoplanete, "steaua lor apare ca un punct luminos, întrucât sunt foarte îndepărtate de noi şi este dificil să vedem ce se întâmplă", a declarat astronomul Alan MacRobert, editorul revistei Sky and Telescope.
Tot ce este vizibil în acest caz este o foarte lejeră scădere a intensităţii luminoase a acelei stele atunci când o planetă trece prin faţa ei.
Însă lumina stelei care traversează atmosfera acestor exoplanete păstrează "o amprentă" spectrografică care îi ajută pe cercetători să obţină informaţii preţioase despre compoziţia lor, a precizat Alan MacRobert.
"Vom putea să facem măsurători ale atmosferei lui Venus în timpul trecerii ei prin faţa Soarelui şi să vedem ce fel de semnale vom obţine făcând măsurători similare pentru exoplanetele care tranzitează prin faţa stelelor lor, iar apoi vom compara rezultatele, ştiind că în cazul lui Venus, ele (măsurătorile) sunt exacte", a explicat Gerard van Belle, un astronom de la Observatorul Lowell din statul american Arizona.
Rick Feinberg precizează faptul că "primele 20 de minute şi ultimele 20 de minute din timpul trecerii lui Venus prin faţa Soarelui - care va dura în total şase ore şi jumătate - vor fi momentele cele mai fructuoase pentru cercetători, întrucât lumina Soarelui va traversa atmosfera venusiană pentru a forma un fel de cochilie în jurul planetei".
"Acestea sunt perioadele în timpul cărora astronomii vor încerca să măsoare compoziţia atmosferei lui Venus, în momentul în care această planetă va modifica spectrul luminos al Soarelui", a adăugat el.
Tehnica de detectare a exoplanetelor prin monitorizarea trecerii lor prin faţa stelelor le-a permis cercetătorilor, în ultimii ani, mai ales după lansarea unor sateliţi precum Kepler, să facă multe descoperiri.
Catalogul actualizat în luna martie de savanţi, realizat pe baza datelor transmise de Kepler, număra 2.321 de planete potenţiale care tranzitează prin faţa a 1.790 de stele.
Zece din cele 46 de exoplanete descoperite în zone locuibile, unde temperaturile de la suprafaţă permit existenţa apei în stare lichidă, au mărimi apropiate de cea a Terrei.
În cea mai mare parte a cazurilor, însă, astronomii se confruntă cu o lipsă de informaţii despre compoziţia atmosferei acestor exoplanete.
Câteva site-uri americane permit vizualizarea acestui eveniment: http://venustransit.nso.edu, http://venustransit.nasa.gov/transitofvenus/ şi http://eclipse.gsfc.nasa.gov/OH/transit12.html.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: IMAGINE INEDITĂ: Venus şi Jupiter la îndemână
Citește și: Obiectivele spaţiale ale Rusiei până în 2030: Luna, Marte, Venus, Jupiter şi un nou model de rachetă
Citește și: Planeta Venus şi-a încetinit mişcarea de rotaţie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:03
Nicu Ştefănuţă: Noua Comisie Europeană să lupte mai mult pentru agricultura sustenabilă
-
astăzi, 13:51
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est