- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (04.11.2021, 08:32)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Veste bună: COVID-19 nu infectează celulele creierului uman. Anosmia şi parosmia ar putea fi superficiale - studiu
- Virusul care provoacă COVID-19 nu infectează celulele creierului uman, potrivit unui studiu publicat în revista Cell.
- Descoperirile vor ridica speranţe că problemele cauzate de Sars-CoV-2, cum ar fi anosmia sau parosmia, ar putea fi superficiale şi reversibile.
- Studiul contrazice cercetările anterioare care sugerau că virusul infectează neuronii din membrana care căptuşeşte adânciturile superioare ale nasului.
Urmărește
722 afișări
Veste bună: COVID-19 nu infectează celulele creierului uman. Anosmia şi parosmia ar putea fi superficiale - studiu
Această membrană, numită mucoasa olfactivă, este locul în care virusul ajunge prima dată când este inhalat. În interiorul acesteia se află neuronii senzoriali olfactivi (OSN), care sunt responsabili de iniţierea senzaţiilor olfactive. Aceştia sunt strâns împletiţi cu un fel de celule de susţinere numite celule sustentaculare, potrivit The Guardian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În noul studiu, cercetătorii belgieni şi germani susţin că virusul infectează celulele sustentaculare, dar nu şi neuronii senzoriali olfactivi. „Aceasta este doar o distincţie critică", a declarat autorul principal Peter Mombaerts, care conduce unitatea de cercetare Max Planck pentru neurogenetică din Frankfurt, Germania. „Odată ce crezi că neuronii olfactivi pot fi infectaţi, există o cale rapidă în bulbul olfactiv care duce în creier".
Bulbul olfactiv, situat în partea din faţă a creierului, este locul în care se procesează mai întâi inputul neuronal despre mirosuri. Dacă virusul a pătruns în această structură, s-ar putea răspândi, teoretic, în regiuni mai profunde ale creierului, unde ar putea provoca daune de durată, mai ales că, spre deosebire de OSN, majoritatea neuronilor nu se regenerează odată pierduţi.
Dar dacă virusul infectează doar celulele de susţinere, atunci daunele ar putea fi mai puţin durabile.
Ambele căi ar putea explica disfuncţia olfactivă de care suferă aproximativ jumătate dintre pacienţii cu COVID-19. La unul din 10 dintre aceştia, pierderea sau schimbarea mirosului este pe termen lung, poate chiar permanentă.
Mombaerts spune că acest lucru ar putea fi rezultatul ruperii suportului pentru OSN-uri, chiar dacă ele însele nu sunt infectate. Acestea pot funcţiona sub nivelul normal sau pot înceta să funcţioneze, până când celulele de susţinere se regenerează.
Grupul nu a analizat alte simptome neurologice ale COVID-19, cum ar fi oboseala şi "ceaţa cerebrală" care însoţesc boala pe termen lung.
Nimeni nu se îndoieşte că sistemul nervos central este afectat de boală. Dezbaterea se referă la faptul dacă aceste efecte sunt cauzate de faptul că virusul infectează neuronii sau unui mecanism indirect, cum ar fi un răspuns inflamator în sângele care irigă creierul, cu implicaţii diferite pentru prognostic şi tratament.
Studiul de faţă este cel mai amplu realizat până în prezent pe pacienţi COVID-19 şi a utilizat o tehnică nouă pentru a capta aceste evenimente timpurii.
Dacă concluziile sale se confirmă, cei care se confruntă cu anosmia sau parosmia legate de COVID-19 pot fi liniştiţi că virusul nu le-a infectat creierul şi că viitoarele terapii care vizează celulele sustentaculare puţin studiate ar putea să le amelioreze sau să le vindece afecţiunea.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36