Viaţa dispare de pe Pământ la fiecare 27 de mil. de ani! Au mai rămas 16 mil. până la următoarea extincţie

Viaţa dispare de pe Pământ la fiecare 27 de milioane de ani şi se pare că mai avem 16 milioane de ani până la următoarea extincţie, potrivit oamenilor de ştiinţă. Cercetările cu privire la aşa-zisele evenimente de dispariţie a vieţii de pe planeta noastră au dovedit că acestea sunt ciclice, potrivit site-ului Daily Mail.

Urmărește
776 afișări
Imaginea articolului Viaţa dispare de pe Pământ la fiecare 27 de mil. de ani! Au mai rămas 16 mil. până la următoarea extincţie

Viaţa dispare de pe Pământ la fiecare 27 de mil. de ani! Au mai rămas 16 mil. până la următoarea extincţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Kansas şi Institutul Smithsonian din Washington sunt aproape siguri că există o extincţie a vieţii la fiecare 27 de milioane de ani.

În anii '80, cercetătorii credeau că dispariţiile regulate ale vieţii de pe Pământ ar putea avea legătură cu o stea pitică întunecată, care se presupune că ar orbita Soarele la o distanţă de 1-2 ani lumină, numită Nemesis. Teoria susţinea că, la fiecare 27 de milioane de ani, steaua Nemesis trece prin Norul lui Oort, trimiţând în sistemul solar o ploaie de asteroizi de mari dimensiuni.

Norul lui Oort, format din praf şi gheaţă, ce se s-ar afla la aproape un al lumină distanţă de Soare, se presupune că ar fi cauza formării cometelor care traversează sistemul solar.

Dar acum, oamenii de ştiinţă sunt convinşi că extincţia ciclică nu are legătură cu Nemesis pentru că orbita sa ar fi fost schimbată de-a lungul timpului din cauza interacţiunii cu alte stele. Probele care erau în favoarea teoriei Nemesis, demontează acum această variantă.

Ultima catastrofă de asemenea proporţii a avut loc acum 11 milioane de ani, când 10% din viaţa de pe Pământ a fost distrusă. Aşadar, omenirea mai are 16 milioane de ani până la următoarea extincţie, deşi graficul catastrofelor arată că, ocazional, evenimentul poate avea loc cu până la 10 milioane de ani mai devreme.

Prăbuşirea unui asteroid uriaş pe Pământ este singura explicaţie plauzibilă pentru dispariţia dinozaurilor, potrivit oamenilor de ştiinţă, care au încercat să se pună de acord în privinţa acestei teorii.

Un comitet internaţional alcătuit din 41 de oameni de ştiinţă au analizat o serie de studii efectuate în ultimii 20 de ani, încercând să confirme cauza extincţiei din Cretacic-Terţiar (KT), care ar fi creat un "mediu diabolic", în urmă cu 65 de milioane de ani, ce a cauzat dispariţia a peste jumătate din totalul speciilor de pe planetă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici