- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (29.05.2009, 20:15)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Viaţa marină de pe Terra, distrusă de eurpţia unui vulcan în urmă cu 260 milioane de ani
O uriaşă erupţie vulcanică din sud-estul Chinei a provocat extincţia masivă a vieţii marine de pe Terra, în urmă cu 260 de milioane de ani, potrivit paleontologilor britanici, al căror studiu a fost publicat în revista Science.
Urmărește
349 afișări
Viaţa marină de pe Terra, distrusă de eurpţia unui vulcan în urmă cu 260 milioane de ani (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)
Această erupţie, necunoscută până în prezent, s-a produs pe muntele Emei din actuala provincie chineză Sichuan şi a eliberat o cantitate de peste 500.000 de kilometri cubi de lavă, acoperind o suprafaţă de 100.000 de kilometri pătraţi, distrugând viaţa marină de pe întreaga planetă.
Cercetătorii britanici de la Universitatea din Leeds au reuşit să determine momentul exact al erupţiei şi să stabilească raportul cu extincţia masivă pe care aceasta a provocat-o.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Biden permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă ATACMS
-
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei
-
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Erupţia s-a produs în ape de mică adâncime, iar lava apare în prezent ca un strat de roci distincte, între două straturi sedimentare conţinând numeroase fosile marine, pe care cercetătorii pot să le dateze cu uşurinţă.
Stratul sedimentar care se află deasupra celui vulcanic demonstrează extincţia masivă a formelor de viaţă marine, din cauza erupţiei vulcanice, care a provocat o catastrofă naturală de amploare.
În plus, au avut loc scurgeri uriaşe de lavă în apropierea coastelor, în apele de mică adâncime, provocând explozii gigantice la începutul erupţiei şi eliberând mari cantităţi de dioxid de sulf în atmosferă. Acesta este un gaz incolor, cu un miros înţepător şi solubil în apă.
Proiecţia dioxidului de sulf în atmosferă a format nori foarte denşi deasupra întregii planete, cauzând o răcire a Terrei şi dând naştere ploilor acide.
Studiul fosilelor marine a demonstrat faptul că acest dezastru ecologic a avut loc la începutul erupţiei vulcanice.
Studiile anterioare au încercat să stabilească o legătură între dioxidul de carbon (CO2) produs de erupţiile vulcanice şi extincţiile în masă.
În măsura în care efectele acumulării de CO2 în atmosferă sunt progresive, aşa cum experţii au constatat în prezent studiind încălzirea globală, legătura de cauză-efect dintre erupţiile vulcanice şi extincţiile în masă de pe Terra rămân în continuare dificil de stabilit.
Citește pe alephnews.ro: Oradea este noul oraș-vedetă al României. Ce a contribuit la dezvoltarea sa și cum a ajuns în „Cities of Tomorrow”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Peste 10.000 de absolvenți de Medicină susțin astăzi Examenul de Rezidențiat. Ce specializări au cele mai multe posturi scoase la concurs
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
NEWS ALERT Joe Biden permite Ucrainei să folosească rachetele americane cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei / Unde ar putea lovi Ucraina / Le Figaro: Undă verde pentru Ucraina şi din partea Franţei şi Marii Britanii
-
astăzi, 22:09
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace