- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (23.12.2008, 13:33)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Viaţa pe Terra a evoluat în două mari etape
Viaţa pe Terra a evoluat, în cei 3,5 miliarde de ani de existenţă, în două etape de evoluţie destul de scurte, dar strâns legate de dezvoltarea geologică a planetei, descoperire care contrazice teoria tradiţională a unui ritm continuu, lent de dezvoltare a organismelor vii.
Urmărește
7211 afișări
Viaţa pe Terra a evoluat în două mari etape
Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), contrazice ipoteza general avansată până în prezent de biologi potrivit căreia viaţa a evoluat într-un ritm lent pe Terra, de la un microorganism unicelular către organisme multicelulare complexe.
"Am fost surprinşi să constatăm că aproape toate creşterile înregistrate la nivelul mărimii organismelor s-au produs pe parcursul a două intervale distincte", a declarat Michal Kowalewski, profesor în geoştiinţe în cadrul universităţii Virginia, unul dintre autorii acestui studiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"În plus, aceste două intervale de creştere au survenit după două etape majore de oxigenare a atmosferei terestre", a adăugat Kowalewski.
"Prima etapă a reprezentat-o apariţia celulelor eucariote, iar cea de-a doua a fost etapa dezvoltării organismelor multicelulare", a declarat Jennifer Stempien, coautoare a acestui studiu.
Celulele eucariote au evoluat din celulele procariote, considerate primele forme de viaţă de pe planetă. Ele reprezentau cele mai simple forme de viaţă, pe bază de carbon şi se reproduceau prin diviziune.
Celulele eucariote sunt mult mai mari şi au material genetic (ADN) în interiorul nucleului. Aceste celule au nevoie de oxigen pentru a supravieţui, se reproduc pe cale sexuată şi pot să se adapteze mediului pentru a evolua.
Viaţa pe Terra s-a limitat la aceste celule timp de 1,5 miliarde de ani. Pe planetă se găseau doar aceste bacterii simple şi cu o capacitate extrem de limitată de creştere. Această stare de fapt a fost schimbată în urmă cu două miliarde de ani, odată cu apariţia formelor de viaţă mai complexe.
Înainte, însă, de această etapă, un alt eveniment important s-a produs. În urmă cu trei miliarde de ani, bacteriile primitive "au inventat" procesul de fotosinteză, care le-a permis să folosească lumina soarelui şi dioxidul de carbon pentru a se hrăni. Aceste bacterii se luptau pentru supravieţuire în oceanul planetar, sărac în oxigen, la fel ca şi atmosfera terestră.
Ca şi plantele din prezent, acele bacterii eliminau, prin procesul de fotosinteză, oxigen în ocean şi în atmosferă. Acest oxigen a făcut posibilă evoluţia structurilor celulare mai complexe, marcând apariţia celulelor eucariote.
Viaţa, la stadiu de simplă celulă, a stagnat încă un miliard de an, până în urmă cu 540 de milioane de ani, când, la trecerea dintre precambrian şi cambrian, s-a înregistrat o nouă creştere a nivelului de oxigen în atmosferă, acesta atingând procentul de 10% din concentraţia lui actuală.
Potrivit cercetătorilor, această a doua etapă de creştere a nivelului de oxigen reprezintă cheia evoluţiei organismelor vii în forme pluricelulare şi mult mai complexe.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe