- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (23.12.2008, 13:33)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Viaţa pe Terra a evoluat în două mari etape
Viaţa pe Terra a evoluat, în cei 3,5 miliarde de ani de existenţă, în două etape de evoluţie destul de scurte, dar strâns legate de dezvoltarea geologică a planetei, descoperire care contrazice teoria tradiţională a unui ritm continuu, lent de dezvoltare a organismelor vii.
Urmărește
7204 afișări
Viaţa pe Terra a evoluat în două mari etape
Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), contrazice ipoteza general avansată până în prezent de biologi potrivit căreia viaţa a evoluat într-un ritm lent pe Terra, de la un microorganism unicelular către organisme multicelulare complexe.
"Am fost surprinşi să constatăm că aproape toate creşterile înregistrate la nivelul mărimii organismelor s-au produs pe parcursul a două intervale distincte", a declarat Michal Kowalewski, profesor în geoştiinţe în cadrul universităţii Virginia, unul dintre autorii acestui studiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
"În plus, aceste două intervale de creştere au survenit după două etape majore de oxigenare a atmosferei terestre", a adăugat Kowalewski.
"Prima etapă a reprezentat-o apariţia celulelor eucariote, iar cea de-a doua a fost etapa dezvoltării organismelor multicelulare", a declarat Jennifer Stempien, coautoare a acestui studiu.
Celulele eucariote au evoluat din celulele procariote, considerate primele forme de viaţă de pe planetă. Ele reprezentau cele mai simple forme de viaţă, pe bază de carbon şi se reproduceau prin diviziune.
Celulele eucariote sunt mult mai mari şi au material genetic (ADN) în interiorul nucleului. Aceste celule au nevoie de oxigen pentru a supravieţui, se reproduc pe cale sexuată şi pot să se adapteze mediului pentru a evolua.
Viaţa pe Terra s-a limitat la aceste celule timp de 1,5 miliarde de ani. Pe planetă se găseau doar aceste bacterii simple şi cu o capacitate extrem de limitată de creştere. Această stare de fapt a fost schimbată în urmă cu două miliarde de ani, odată cu apariţia formelor de viaţă mai complexe.
Înainte, însă, de această etapă, un alt eveniment important s-a produs. În urmă cu trei miliarde de ani, bacteriile primitive "au inventat" procesul de fotosinteză, care le-a permis să folosească lumina soarelui şi dioxidul de carbon pentru a se hrăni. Aceste bacterii se luptau pentru supravieţuire în oceanul planetar, sărac în oxigen, la fel ca şi atmosfera terestră.
Ca şi plantele din prezent, acele bacterii eliminau, prin procesul de fotosinteză, oxigen în ocean şi în atmosferă. Acest oxigen a făcut posibilă evoluţia structurilor celulare mai complexe, marcând apariţia celulelor eucariote.
Viaţa, la stadiu de simplă celulă, a stagnat încă un miliard de an, până în urmă cu 540 de milioane de ani, când, la trecerea dintre precambrian şi cambrian, s-a înregistrat o nouă creştere a nivelului de oxigen în atmosferă, acesta atingând procentul de 10% din concentraţia lui actuală.
Potrivit cercetătorilor, această a doua etapă de creştere a nivelului de oxigen reprezintă cheia evoluţiei organismelor vii în forme pluricelulare şi mult mai complexe.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe