VINDECARE PENTRU SIDA? Doctorii au anunţat primul caz de vindecare funcţională a unui nou-născut infectat cu HIV - VIDEO

Virusologii americani au anunţat, duminică, descoperirea primului caz de vindecare funcţională a unui copil infectat la naştere cu HIV, transmis de mama lui seropozitivă şi netratată.

Urmărește
1755 afișări
Imaginea articolului VINDECARE PENTRU SIDA? Doctorii au anunţat primul caz de vindecare funcţională a unui nou-născut infectat cu HIV - VIDEO

VINDECARE PENTRU SIDA? - Primul caz de vindecare funcţională a unui nou-născut infectat cu HIV (Imagine: Shutterstock)

Nu este vorba de o eradicare din organism a virusului, însă concentraţia acestuia este atât de mică încât sistemul imunitar al pacientului poate să îl controleze fără a fi ajutat de un tratament antiretroviral, au explicat virusologii.

Singura vindecare completă, oficial recunoscută în lume, este aceea a americanului Timothy Brown, denumit "pacientul din Berlin". El a fost declarat vindecat după ce a primit un transplant de măduvă osoasă de la un donator prezentând o mutaţie genetică rară, care împiedică virusul să pătrundă în celule. Această grefă viza tratarea unei leucemii.

În cazul copilului, care poate de acum să îşi controleze infecţia fără a primi tratament, acesta a primit medicamente antiretrovirale mai puţin de 30 de ore după naştere.

Acest tratament precoce explică probabil vindecarea lui funcţională, prin blocarea formării de rezervoare virale dificil de tratat, afirmă cercetătorii, care au prezentat acest caz la cea de-a 20-a ediţie a conferinţei anuale despre retrovirusuri şiu infecţii oportuniste (CROI), organizată weekendul trecut în oraşul american Atlanta.

Aceste celule contaminate "adormite" relansează infecţia la cele mai multe dintre persoanele seropozitive, la câteva săptămâni după oprirea administrării de antiretrovirale.

"Efectuarea unei terapii antiretrovirale la nou-născuţi, foarte devreme, ar putea avea ca rezultat o foarte îndelungată remisie a bolii fără antiretrovirale, împiedicând formarea acelor rezervoare virale ascunse", a declarat Deborah Persaud, medic virusolog la Centrul pentru copii din cadrul Spitalului Universitar John Hopkins din Baltimore, principalul autor al acestui studiu clinic.

La rândul său, medicul Anthony Fauci, de la Institutul Naţional de Sănătate, a declarat: "Putem să spunem că suntem foarte aproape de un tratament, dacă nu chiar că acesta este tratamentul. Această terapie deschide multe uşi pentru tratarea altor copii care se nasc cu virusul HIV".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici