Violenţa la adolescenţi, determinată de o mutaţie genetică

Băieţii care prezintă o anumită mutaţie a genei monoaminoxidază A (MAOA), denumită şi "gena războinicilor", sunt predispuşi să se alăture bandelor de cartier şi să folosească armele, devenind extrem de violenţi, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Florida.

Urmărește
448 afișări
Imaginea articolului Violenţa la adolescenţi, determinată de o mutaţie genetică

Violenţa la adolescenţi, determinată de o mutaţie genetică (Imagine: Mediafax Foto)

Această asociere este valabilă doar în cazul băieţilor, informează sciencedaily.com. Fetele care prezintă aceeaşi mutaţie a genei MAOA par să fie mult mai rezistente la potenţialele efecte violente pe care această variaţie genetică le imprimă asupra comportamentului adolescenţilor.

Studiul a fost coordonat de expertul în criminologie Kevin M. Beaver, de la Universitatea de Stat din Florida, autor a peste 50 de studii comportamentale.

"Studiile precedente au relevat o anumită asociere între mutaţia genei MAOA şi o serie largă de comportamente antisociale, uneori violente, dar lucrarea actuală confirmă faptul că această mutaţie prezice asocierea la bandele de cartier", a explicat Kevin M. Beaver. "Această mutaţie îi delimitează în mod clar pe acei membri ai bandelor care vor avea un comportament violent şi care vor folosi arme de ceilalţi membri care sunt mai puţin predispuşi să adopte un astfel de comportament", a adăugat specialistul american.

Gena MAOA afectează concentraţiile neurotransmiţătorilor din organism, precum dopamina şi serotonina, asociaţi cu stările de dispoziţie şi cu comportamentul, iar mutaţiile ei asociate cu caracterul violent sunt ereditare.

Cercetările anterioare au relevat faptul că "gena războinicilor" este mai des întâlnită în culturile marcate de războaie şi agresiuni.

Gena MAOA este localizată pe cromozomul X. Bărbaţii, care au un cromozom X şi un cromozom Y, prezintă o singură copie a acestei gene, în timp ce femeile, care au doi cromozomi X, prezintă două copii ale acesteia. Bărbaţii care sunt purtători ai acestei mutaţii a genei MAOA asociată cu violenţa nu beneficiază de o a doua copie care să o pondereze, aşa cum se întâmplă în cazul femeilor. Specialiştii consideră că acesta este motivul pentru care efectele violente provocate de mutaţiile genei MAOA au fost detectate doar în cazul bărbaţilor.

Studiul, organizat de National Longitudinal Study of Adolescent Health, a analizat structurile ADN şi diverse informaţii despre stilul de viaţă recoltate de la un eşantion format din 2.500 de persoane. Studiul a fost publicat în revista de specialitate Comprehensive Psychiatry.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici