La studiu au participat 54 de femei cu forme avansate de cancer la sân, în 40% dintre cazuri medicamentul dovedindu-şi eficienţa în oprirea procesului de dezvoltare a tumorilor.
Potrivit rezultatelor studiului, prezentat în cadrul unei conferinţe medicale, s-au înregistrat şi cazuri în care tumoarea a dispărut complet.
Anual, numai în Marea Britanie se înregistrează aproximativ 46.000 de cazuri de cancer mamar, 5% dintre acestea fiind provocate de mutaţiile genetice BRCA-1 şi BRCA-2, care cresc riscul de dezvoltare a unor forme agresive de cancer la sân sau ovare.
Olaparid, produs de AstraZeneca, este primul dintr-o clasă de medicamente create special pentru a trata formele de cancer provocate de imperfecţiunile genei BRCA.
Andrew Tutt, director al unităţii de oncologie de la King’s College din Londra, care a coordonat acest studiu, a spus că rezultatele tratamentului cu olaparib sunt "foarte promiţătoare". "Sperăm că acest medicament se va dovedi un tratament specific eficient pentru femeile cu forme de cancer provocate de mutaţiile genei BRCA".
Olaparid funcţionează prin blocarea unei proteine din celulele canceroase provocate de mutaţii ale genei BRCA, făcându-le incapabile să-şi repare propriul ADN şi împiedicând astfel dezvoltarea.
Pentru că medicamentul funcţionează în mod specific, cu ţintă, el distruge celulele canceroase fără a le afecta pe cele sănătoase, acest lucru constituind un avantaj faţă de chimioterapie.
În timpul studiului, care s-a desfăşurat în spitale din Marea Britanie, Europa, Statele Unite şi Australia, 27 de paciente au luat zilnic câte o doză de 100 mg de olaparib, în timp ce alte 27 de bolnave au luat doze de 400 mg olaparib. În ceea ce priveşte pacientele care au luat doze mai mari de medicament, în 40% dintre cazuri tumorile s-au redus semnificativ ca mărime şi nu au mai progresat timp de, în medie, şase luni.