Virusuri periculoase, precum rotavirusul, rămân infecţioase în apa dulce până la 3 zile, din cauza microplasticelor

Conform cercetărilor, virusuri intestinale precum rotavirusul pot fi infecţioase timp de până la trei zile prin ataşarea la microplastice.

Urmărește
284 afișări
Imaginea articolului Virusuri periculoase, precum rotavirusul, rămân infecţioase în apa dulce până la 3 zile, din cauza microplasticelor

Virusuri periculoase, precum rotavisurul, rămân infecţioase în apa dulce până la 3 zile, din cauza microplasticelor

S-a constatat că virusurile enterice care provoacă diaree şi tulburări stomacale, cum ar fi rotavirusul, supravieţuiesc în apă prin ataşarea la microplastice, particule minuscule cu o lungime mai mică de 5 mm. Cercetătorii de la Universitatea din Stirling au descoperit că aceştia rămân infecţioşi, ceea ce reprezintă un potenţial risc pentru sănătate.
 
Profesorul Richard Quilliam, cercetător principal în cadrul proiectului de la Universitatea Stirling, a declarat: „Nu există nici un pericol pentru sănătate: Am descoperit că virusurile se pot ataşa la microplastice şi că acest lucru le permite să supravieţuiască în apă timp de trei zile, posibil mai mult”.
 
În timp ce cercetările anterioare au fost efectuate în medii sterile, aceasta este prima cercetare privind modul în care virusurile se comportă în mediul înconjurător, a spus Quilliam. Cu toate acestea, el a folosit metode standard de laborator pentru a determina dacă virusurile găsite pe microplasticele din apă sunt infecţioase, potrivit The Guardian.
 
„Nu eram siguri cât de bine ar putea supravieţui virusurile făcând "autostopul" pe plasticul din mediul înconjurător, dar acestea supravieţuiesc şi rămân infecţioase", a spus el.
 
Descoperirile, care fac parte dintr-un proiect de 1,85 milioane de lire sterline finanţat de Consiliul de Cercetare a Mediului Natural care analizează modul în care materialele plastice transportă bacteriile şi virusurile, au concluzionat că microplasticele au permis transferul de agenţi patogeni în mediu. Lucrarea este publicată în revista Environmental Pollution.
 
Fiind infecţioase în mediul înconjurător timp de trei zile, este suficient de mult timp pentru a ajunge de la staţia de tratare a apelor uzate la plaja publică", a declarat Quilliam.
 
Staţiile de tratare a apelor uzate nu au fost capabile să capteze microplasticele, a spus el. „Chiar dacă o staţie de epurare a apelor uzate face tot ce poate pentru a curăţa deşeurile de canalizare, apa evacuată are în continuare microplastice în ea, care sunt apoi transportate în josul râului, în estuar şi ajung pe plajă".
 
Aceste particule de plastic sunt atât de mici încât ar putea fi înghiţite de înotători. „Uneori, ele ajung pe plajă sub forma unor pelete de mărimea unei linte, viu colorate, numite nurdles, pe care copiii le-ar putea lua şi pune în gură. Nu este nevoie de multe particule de virus pentru a te îmbolnăvi", a declarat Quilliam.
 
În timp ce impactul microplasticelor asupra sănătăţii umane rămâne incert, "dacă acele bucăţi de microplastic sunt colonizate de agenţi patogeni umani, atunci ar putea fi un risc semnificativ pentru sănătate", a spus Quilliam.
 
Cercetătorii au testat două tipuri de virusuri - cele cu un înveliş în jurul lor, "un fel de strat lipidic", cum ar fi virusul gripal, şi cele fără - virusuri enterice, cum ar fi rotavirusul şi norovirusul. Ei au constatat că la cele cu înveliş, acesta s-a dizolvat rapid şi virusul a murit, în timp ce cele fără înveliş s-au legat cu succes de microplastice şi au supravieţuit.
 
„Virusurile se pot lega şi de suprafeţele naturale din mediul înconjurător", a spus Quilliam, "dar poluarea cu plastic durează mult mai mult decât aceste materiale".
 
Cercetătorii au testat virusurile timp de trei zile, dar îşi propun să studieze cât timp ar putea rămâne infecţioase în cadrul unor cercetări viitoare.
 
Luna trecută, un alt studiu realizat de echipa lui Quilliam a descoperit că nivelurile de bacterii fecale de pe şerveţele umede şi beţişoare de bumbac aduse pe plaje prezintă un risc pentru sănătate. Aceştia au descoperit pentru prima dată bacterii de canalizare "făcând autostopul" pe granule de plastic pe plajele scoţiene în 2019.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici