- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (23.04.2014, 13:51)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vitamina B3 ar fi ajuns pe Terra prin intermediul meteoriţilor
Vitamina B3 ar fi ajuns pe Terra prin intermediul meteoriţilor şi a contribuit la apariţia vieţii pe planeta noastră, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la NASA.
Urmărește
352 afișări
Vitamina B3 ar fi ajuns pe Terra prin intermediul meteoriţilor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)
Pământul primitiv ar fi beneficiat de o "aprovizionare" extraterestră cu vitamina B3, livrată de meteoriţii bogaţi în carbon, afirmă savanţii de la NASA, care au analizat amestecul de ingrediente aduse pe Terra de aceste corpuri cereşti, informează dailymail.co.uk.
Studiul vine în sprijinul teoriei potrivit căreia viaţa de pe Terra ar fi apărut graţie unor molecule create în spaţiu, care "călătoresc" de la o planetă la alta prin intermediul meteoriţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Deşi cercetătorii nu cunosc deocamdată felul în care s-au format aceste "ingrediente", ei consideră că fragmentele de gheaţă radioactivă au alimentat reacţiile chimice care au produs vitamina B3.
"Vitamina B3, denumită şi acid nicotinic sau niacină, este un precursor al lui NAD (nicotinamidă adenină dinucleotidă), care este esenţială pentru metabolism şi are probabil o origine foarte îndepărtată", a declarat Karen Smith, de la Pennsylvania State University, coordonatoarea studiului.
Nu este pentru prima dată când vitamina B3 a fost găsită în meteoriţi. În 2001, cercetătorii de la Arizona State University, coordonaţi de Sandra Pizzarello, au descoperit această vitamină în meteoritul căzut în Lacul Tagish din Canada.
În noul studiu, realizat la Laboratorul de astrobiologie analitică din cadrul Centrului spaţial Goddard, Karen Smith şi colegii ei au analizat mostre prelevate din opt meteoriţi bogaţi în carbon şi au descoperit că aceştia conţineau vitamina B3 în concentraţii care variau de la 30 şi până la 600 părţi la un miliard.
"Am descoperit un tipar - mai puţină vitamină B3 (şi alţi acizi piridin-carboxilic) a fost descoperită în meteoriţii desprinşi din asteroizii care au fost mai puternic alteraţi de apa lichidă", a adăugat cercetătoarea americană. "O explicaţie ar fi că aceste molecule au fost distruse în timpul contactului prelungit cu apa lichidă", a mai spus aceasta.
Asteroizii şi cometele sunt considerate un fel de rămăşiţe originale din timpul formării Sistemului Solar, iar meteoriţii sunt acele fragmente desprinse din asteroizii care trec pe lângă Terra sau se prăbuşesc pe planeta noastră.
Atunci când asteroizii se ciocnesc cu alţi asteroizi, ei se sparg în mai multe fragmente, iar unele dintre acestea cad în cele din urmă pe Terra sub formă de meteoriţi.
Deşi meteoriţii sunt fragmente considerate foarte valoroase desprinse din asteroizi, ei sunt arareori recuperaţi imediat după ce cad pe Terra. Astfel, ei devin vulnerabili în faţa contaminării cu elementele chimice şi cu formele de viaţă terestre.
Savanţii de la NASA se îndoiesc însă că vitamina B3 şi alte molecule descoperite în meteoriţii analizaţi ar proveni de pe Terra.
Ei cred acest lucru deoarece vitamina B3 a fost descoperită alături de izomerii ei structurali - molecule înrudite care au aceeaşi formulă chimică, dar ale căror atomi sunt ataşaţi într-o ordine diferită. Aceste "altfel de molecule" nu sunt folosite de formele de viaţă terestre.
Dacă procesul de contaminare cu viaţă terestră ar fi fost sursa prezenţei vitaminei B3 în meteoriţi, atunci doar această vitamină ar fi trebuit să fie găsită, nu şi izomerii ei structurali.
Concentraţiile de vitamina B3 sunt la rândul lor corelate cu timpul în care asteroidul parental a fost contaminat cu apă lichidă.
Cercetătorii consideră că această corelaţie cu condiţiile existente pe asteroizi nu ar mai exista dacă vitamina B3 ar fi un rezultat al contaminării cu viaţa terestră.
NASA intenţionează să organizeze o serie de experimente ştiinţifice în viitorul apropiat, în condiţii considerate "mai realiste", pentru a înţelege mai bine felul în care vitamina B3 se formează pe granule de gheaţă în spaţiu.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe