Vitamina D activează sistemul imunitar

Vitamina D joacă un rol cheie în activarea sistemului imunitar al organismului, au demonstrat cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, al căror studiu a fost publicat în ediţia online a revistei Nature Immunology.

Urmărește
597 afișări
Imaginea articolului Vitamina D activează sistemul imunitar

Vitamina D activează sistemul imunitar

Această descoperire a cercetătorilor danezi explică motivul pentru care limfocitele (celulele T), veritabili soldaţi ai sistemului imunitar, care distrug bacteriile şi virusurile din organism, sunt mai puţin active în cazul pacienţilor care au concentraţii reduse de vitamina D.

Echipa coordonată de medicul Carsten Geisler a demonstrat că limfocitele au nevoie de vitamina D pentru a trece la acţiune, iar o carenţă a vitaminei D în sânge le face să "doarmă".

"Atunci când o celulă T este expusă în faţa unui agent patogen străin, ea desfăşoară un dispozitiv de semnalizare, sau o «antenă», denumit receptor de vitamina D, cu ajutorul căruia ea începe să caute aceste vitamine în fluxul sangvin. Acest lucru înseamnă că celula T are nevoie de vitamina D, iar în lipsa acesteia, activarea celulei este oprită", a explicat Carsten Geisler. "Dacă celulele T nu găsesc suficiente cantităţi de vitamina D în sânge, ele nu vor începe să se mobilizeze", a precizat Geisler.

În opinia cercetătorilor danezi, celulele T umane care "dorm" nu prezintă nici receptorul de vitamina D, nici o anumită enzimă, denumită PLC-gamma 1, activată de vitamina D, care permite celulei T să producă o reacţie specifică împotriva agentului patogen.

"Oamenii de ştiinţă ştiu de mult timp deja că vitamina D este importantă pentru absorbţia calciului şi că ea este implicată în lupta anumitor maladii precum cancerul şi scleroza în plăci, însă ceea ce am realizat noi se referă la rolul crucial pe care această vitamină îl are în activarea sistemului imunitar", au explicat autorii studiului.

Un număr de 40 de experţi din diverse ţări, coordonaţi de medicul neurolog David Servan-Schreiber, au lansat recent un apel pentru a sensibiliza autorităţile publice să sprijine mai mult cercetările ştiinţifice care vizează rolul avut de vitamina D în organism.

În opinia acestor experţi, trei sferturi dintre europeni prezintă carenţe de vitamina D.

Vitamina D are particularitatea de a fi puţin prezentă în alimentaţie, ea regăsindu-se în principal în carnea de peşte. Ea este sintetizată mai ales de către piele, sub acţiunea razelor ultraviolete. Această vitamină poate fi administrată însă şi sub forma unor suplimente alimentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici