Vitaminele E şi C sunt ineficiente în prevenirea maladiilor cardiovasculare la bărbaţi

Publicat: 10 11. 2008, 16:25
Actualizat: 12 11. 2012, 15:58

Studiul "Physician’s Health Study II" a fost efectuat pe 14.651 de pacienţi, cu toţii fiind medici de peste 50 de ani, despre care experţii considerau că 95% dintre ei nu prezintă riscuri majore de contractare a unei maladii cardiovasculare, la începutului studiului, în 1997.

Aproximativ 5% (754) dintre participanţi sufereau de maladii cardiovasculare la începutul studiului clinic.

Pacienţii au fost aleşi la întâmplare şi trebuiau să ia 400 de unităţi internaţionale (U.I.) de vitamina E la fiecare două zile şi 500 de miligrame de vitamina C în fiecare zi, sau placebo.

"Într-o perioadă medie de opt ani, au fost înregistrate 1.245 cazuri confirmate de incidente cardiovasculare grave", a declarat Howard Sesso de la spitalul Brigham and Women, profesor la Universitatea Havard din Boston, coordonatorul echipei de cercetători.

Cercetătorii au înregistrat 511 infarcte de miocard şi 464 atacuri cerebrale, iar 509 decese au survenit în urma unor crize cardiace. Câţiva participanţi au suferit mai multe atacuri cardiovasculare.

Comparativ cu grupul-ţintă, care a luat placebo, nici vitamina E, nici vitamina C, nu au avut efect asupra mortalităţii provocate de atacurile cardiovasculare.

În plus, "vitamina E este legată de creşterea riscului de atac cerebral hemoragic", potrivit autorilor acestui studiu.

Majoritatea adulţilor din Statele Unite au luat complemente de vitamine în 2007.

Studiile anterioare, bazate pe observaţie, pretindeau că vitaminele E şi C, alături de alţi antioxidanţi, reduc riscurile de apariţie a maladiilor cardiovasculare, prin neutralizarea radicalilor liberi.

Antioxidanţii dezactivează moleculele de oxigen care le împiedică să afecteze ţesuturile corpului.