- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (16.05.2023, 09:31)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vorbitul cu bebeluşii poate ajuta la modelarea structurii creierului lor - studiu
- Cercetătorii susţin că nivelul de vorbire a adulţilor la care sunt expuşi copiii în primii ani de viaţă poate contribui la modelarea structurii creierului lor.
- Oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură între nivelurile de vorbire la adulţi şi mielina infantilă, care înconjoară nervii şi face ca semnalele să fie mai eficiente.
- Studiile au sugerat anterior că vorbitul cu copiii mici aduce beneficii, cercetările sugerând că acesta poate contribui la îmbunătăţirea procesării limbajului şi la creşterea vocabularului acestora.
Urmărește
523 afișări
Vorbitul cu bebeluşii poate ajuta la modelarea structurii creierului lor - studiu
Acum, cercetătorii spun că au descoperit o relaţie între cantitatea de discursuri ale adulţilor la care sunt expuşi copiii şi concentraţia unei substanţe din creier, cunoscută sub numele de mielină, care înconjoară nervii şi face ca semnalele să fie mai eficiente.
„Cred că mesajul de reţinut este: vorbiţi absolut cu copiii voştri. Şi contează", a declarat autorul principal, profesorul John Spencer de la Universitatea East Anglia. „Ceea ce este destul de izbitor aici este că modelează literalmente structura creierului".
Scriind în Journal of Neuroscience, Spencer şi colegii săi descriu cum au folosit un dispozitiv montat în interiorul unei veste pentru a înregistra cantitatea de vorbire la care au fost expuşi acasă 87 de copii în vârstă de aproximativ şase luni şi 76 în vârstă de aproximativ 30 de luni, potrivit The Guardian.
Echipa a înregistrat 6.208 ore de date despre limbaj, constatând că copiii cu mame mai educate au fost expuşi la o cantitate mai mare de vorbire a adulţilor şi au produs ei înşişi mai multe vocalize.
Echipa a invitat apoi 84 dintre copii în spital, unde au adormit într-o cameră specială, liniştită.
„Odată ce copiii au adormit, practic ne-am strecurat ca nişte ninja şi am ridicat copilul, l-am pus pe un cărucior şi l-am transportat în camera de scanare RMN", a spus Spencer.
Echipa a folosit apoi scanările RMN pentru a măsura cantitatea de mielină din creierul copiilor.
Pe măsură ce creierul se dezvoltă, cantitatea de mielină creşte. Cu toate acestea, echipa a constatat că, în cazul copiilor de 30 de luni, cantităţi mai mari de vorbire la adulţi au fost asociate cu cantităţi mai mari de mielină în căile legate de limbaj din creier.
În schimb, în cazul copiilor de şase luni, cantităţile mai mari de vorbire a adulţilor au fost asociate cu concentraţii mai mici de mielină.
În timp ce acesta din urmă a fost neaşteptat, Spencer a spus că o posibilă explicaţie este că impactul vorbirii depinde de stadiul de dezvoltare a creierului.
„Când ai şase luni, mai multă informaţie este bună. Dar în acel moment, creierul tău creşte masiv şi ai parte de această creştere masivă de noi neuroni", a spus el. „Deci, inputul vine şi poate ajuta la prelungirea acelei perioade de creştere a creierului".
Dar, a remarcat Spencer, la 30 de luni creierul se află într-o stare diferită. „Acum, începe să reducă o parte din creşterea celulară, să formeze conexiuni specifice şi aici intervine mielina. Aşa că acum inputul începe să ajute la structurarea mielinei", a spus el.
Cercetătorii adaugă că asocierile pentru ambele grupe de vârstă au fost mai puternice, cel puţin în emisfera dreaptă a creierului, în cazul copiilor cu mame cu un nivel de educaţie mai ridicat.
Spencer a declarat că acum sunt necesare mai multe cercetări, adăugând că nu este încă clar cât de puternic sunt legate rezultatele echipei de rezultatele la copii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele