- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (28.04.2012, 08:12)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vrei să te laşi de fumat? Cum poţi renunţa la ţigări fără să te îngraşi
Creşterea în greutate reprezintă una dintre cele mai folosite scuze pentru a nu renunţa la fumat. Cu toate că beneficiile renunţării la fumat depăşesc cu mult riscul de a lua în greutate, multe persoane preferă să nu-şi pună în pericol silueta şi să fumeze în continuare.
Urmărește
6578 afișări
Vrei să te laşi de fumat? Cum poţi renunţa la ţigări fără să te îngraşi (Imagine: Shutterstock)
Exerciţiile fizice îi ajută pe fumători în încercarea de a renunţa la fumat, potrivit unui studiu de amploare, prezentat recent la Congresul internaţional de cardiologie de la Dubai.
Înlocuitorii nicotinici, terapiile comportamentale şi medicamentele psihotrope se numără printre soluţiile propuse persoanelor care vor să renunţe la fumat. Mai puţin citate în presa de specialitate, exerciţiile fizice facilitează însă şi ele renunţarea la fumat, informează lefigaro.fr. Oamenii de ştiinţă bănuiau deja acest lucru de multă vreme, dar un studiu, realizat pe un eşantion de peste 430.000 de persoane din Taiwan, prezentat la Dubai, a confirmat informaţia, după o anchetă care s-a întins pe durata a peste 12 ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
Într-adevăr, rezultatele acestui studiu indică faptul că fumătorii care fac exerciţii fizice cu regularitate (cel puţin 15 minute pe zi) au de două ori mai multe şanse de a renunţa la fumat şi beneficiază de o scădere cu 43% a riscului de a se reapuca de fumat, în comparaţie cu persoanele care nu practică niciun sport.
"Renunţarea la fumat este dureroasă, întrucât creează un fel de vid în organismul persoanei care renunţă la ţigarete", a declarat Chi Pang Wen, profesor la Institutul naţional de cercetări în domeniul sănătăţii din Taiwan. "Însă exerciţiile fizice au capacitatea de a distrage şi de a compensa nevoia de nicotină", a adăugat aceeaşi sursă.
Pentru profesorul Yves Martinet, pneumolog la CHU din Nantes şi preşedinte al organizaţiei Alliance contre le tabac, legătura dintre sport şi fumat constă mai ales în faptul că "sportul solicită respiraţia". Astfel, "din motive care ţin de confort şi de performanţă, sportivii fumători vor fi mai atenţi faţă de consumul de tutun şi în general faţă de igiena vieţii lor. În plus, când oamenii se lasă de fumat, ei se tem întotdeauna că se vor îngrăşa. Astfel, ei vor încerca să practice un sport pentru a încerca să controleze această eventuală creştere în greutate".
Chiar dacă fumătorii nu reuşesc să renunţe la ţigarete, activităţile fizice rămân totuşi un aliat preţios. Cu doar 30 de minute de exerciţii fizice în fiecare zi, fumătorii activi îşi reduc cu 23% riscul de apariţie a unei maladii cardiovasculare şi trăiesc în medie cu 3,7 ani mai mult decât fumătorii care nu fac sport deloc. Aceste cifre sunt şi mai mari pentru persoanele care reuşesc să renunţe la fumat şi care fac exerciţii fizice în mod regulat: ele trăiesc cu 5,6 ani mai mult, iar riscul lor de mortalitate scade cu 43%.
Fumătorii prezintă un risc de cel puţin două ori mai ridicat de a deveni victimele unei crize cardiace în comparaţie cu nefumătorii, dar, prin renunţarea la fumat, ei pot să reducă acest risc la jumătate în primii cinci ani după ce renunţă la ţigarete şi să ajungă la acelaşi nivel - al riscului - cu persoanele nefumătoare, în primii 15 ani după ce renunţă la acest viciu.
Totuşi, "sportul nu reprezintă un permis pentru a fuma", reaminteşte profesorul Martinet. Riscul de cancer pulmonar, una dintre principalele maladii asociate fumatului, "nu se modifică, indiferent dacă eşti sportiv sau nu".
Fumatul se face vinovat de aproximativ 25%-30% din totalul deceselor cauzate de cancer.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: FUMATUL LA ROMÂNI: Cât cheltuie pe ţigări şi câţi s-au gândit să renunţe la fumat ca urmare a avertismentelor de pe pachete
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe