Vulcani de gheaţă descoperiţi pe Titan, satelitul lui Saturn

Titan, unul din sateliţii planetei Saturn, are la suprafaţa lui vulcani de gheaţă, potrivit celor mai recente date transmise de sonda spaţială Cassini, au anunţat specialiştii NASA într-o conferinţă a American Geophysical Union, informează bbc.co.uk.

Urmărește
262 afișări
Imaginea articolului Vulcani de gheaţă descoperiţi pe Titan, satelitul lui Saturn

Titan, satelitul lui Saturn (Imagine: Mediafax Foto)

Sonda Cassini a analizat recent două regiuni ale satelitului Titan şi a remarcat câteva schimbări evidente la nivelul luminozităţii.

 

Această activitate, precum şi imaginile transmise de radarele sondei spaţiale ce indică prezenţa unor structuri asemănătoare cu craterele vulcanilor, sugerează existenţa activităţii vulcanice, au declarat oamenii de ştiinţă americani.

În loc să erupă şi să arunce în atmosferă lavă topită, "criovulcanii" de pe Titan eliberează o substanţă nămoloasă, alcătuită din gheaţă, amoniac şi metan.

Câţiva dintre specialişti au apreciat că grosimea acestor valuri de lavă îngheţată poate să depăşească 200 de metri.

"Criovulcanismul este un proces pe care mulţi oameni de ştiinţă l-au modelat în teorie şi care există în afara sistemului solar, pe obiecte cosmice de mărimea lui Titan", a declarat Bob Nelson, de la laboratorul Jet Propulsion din cadrul NASA.

Precedentele misiuni ale modulelor spaţiale americano-europene au detectat anumite structuri la suprafaţa lui Titan care sugerau prezenţa fenomenului de criovulcanism, dar atmosfera densă care înconjoară acest obiect cosmic misterios a făcut dificilă analiza mai amănunţită.

Cercetătorii implicaţi în misiunea Cassini au putut să sesizeze de această dată o schimbare evidentă de luminozitate şi a nivelului de reflexie în două regiuni distincte, din apropierea ecuatorului satelitului Titan.

Aceste schimbări de luminozitate şi de reflexie, care confirmă prezenţa criovulcanilor, au fost detectate cu ajutorul spectrometrului în infraroşu al sondei Cassini, în perioada iulie 2004 - martie 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici