VIDEO Vulcanul din Islanda a erupt din nou / Poliţia islandeză a anunţat că a declarat stare de urgenţă pentru zonă

Vulcanul din Islanda a erupt sâmbătă pentru a patra oară din decembrie, a anunţat biroul de meteorologie al ţării, aruncând în aer fum şi lavă portocalie strălucitoare în contrast puternic cu cerul întunecat al nopţii.

Urmărește
651 afișări
Imaginea articolului VIDEO Vulcanul din Islanda a erupt din nou / Poliţia islandeză a anunţat că a declarat stare de urgenţă pentru zonă

Foto: X

Într-o înregistrare video realizată dintr-un elicopter al Gărzii de Coastă şi difuzată de postul public de televiziune RUV, fântâni de rocă topită se înălţau dintr-o fisură lungă în sol, iar lava se răspândea rapid de o parte şi de alta.

Erupţia a început la ora 20:23 GMT, iar fisura a fost estimată a avea o lungime de aproximativ 2,9 kilometri, aproximativ aceeaşi mărime ca la ultima erupţie din luna februarie, a precizat Biroul meteorologic islandez într-un comunicat citat de Reuters.

Autorităţile au avertizat timp de mai multe săptămâni că o erupţie este iminentă în peninsula Reykjanes, situată la sud de capitala Islandei, Reykjavik. Locul erupţiei a fost între Hagafell şi Stora-Skogfell, aceeaşi zonă ca şi la precedenta erupţie din 8 februarie, a precizat Oficiul Meteorologic.

„Suntem ca şi cum ar fi ceva obişnuit”, a declarat pentru Reuters Kristin Maria Birgisdottir, care a fost evacuată din Grindavik în noiembrie. „Fiul meu... tocmai m-a sunat şi m-a întrebat: „Mamă, ştiai că a început erupţia?” Iar eu am spus, da, ştiam. Oh, bunica tocmai mi-a spus. Aşa că e ca şi cum nici măcar nu ne mai obosim să ne spunem unul altuia”, a spus ea.

Poliţia islandeză a anunţat că a declarat stare de urgenţă pentru zonă.

Islanda se mândreşte cu peste 30 de vulcani activi, ceea ce face din insula din nordul Europei o destinaţie principală pentru turismul vulcanic - un segment de nişă care atrage mii de persoane în căutare de senzaţii tari. În 2010, norii de cenuşă proveniţi de la erupţiile vulcanului Eyafjallajokull din sudul Islandei s-au răspândit în mari părţi ale Europei, blocând la sol aproximativ 100.000 de zboruri şi forţând sute de islandezi să îşi evacueze locuinţele.

Erupţiile vulcanice din peninsula Reykjanes sunt aşa-numitele erupţii de fisură, care de obicei nu provoacă explozii mari sau dispersii semnificative de cenuşă în stratosferă. Gazele rezultate în urma erupţiei se deplasau spre vest, în largul mării, a precizat biroul meteorologic.

Oamenii de ştiinţă se tem că erupţiile ar putea continua timp de zeci de ani, iar autorităţile islandeze au început să construiască diguri pentru a devia fluxurile de lavă în flăcări departe de case şi de infrastructura critică.

Erupţia din februarie a întrerupt încălzirea urbană pentru peste 20.000 de persoane, deoarece fluxurile de lavă au distrus drumurile şi conductele.

Situată între plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană, printre cele mai mari de pe planetă, Islanda este un punct fierbinte seismic şi vulcanic, deoarece cele două plăci se deplasează în direcţii opuse.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici